Orang-oetan

46% Behaald

€ 5.000 Benodigd

€ 2.665 Resterend

Project Steun aan het Hutan Honorary Wildlife Warden programme
Diersoort Borneo orang-oetan (Pongo pygmaeus)
IUCN status Ernstig bedreigd
Land/Regio Maleisisch Borneo, Sabah
Project partner Hutan -  Kinabatangan Orang utan Conservation programme

 

Omschrijving van het project

De orang-oetan wordt ernstig bedreigd door stroperij en verlies van leefgebied door  grootschalige houtkap voor de aanleg van palmolieplantages. Stichting Hutan zet zich in voor bescherming van deze ernstig bedreigde diersoort. Het werk van Hutan is een schoolvoorbeeld van een project op ‘Grassrootlevel'. Door een goede combinatie van onderzoek, monitoring, voorlichting en opzetten van zogenaamde 'income generating projects' is de organisatie samen met de lokale bevolking in staat gebleken Sabah en de soorten die het gebied rijk is effectief beschermen. Kijk ook eens op: http://myklik.rtm.gov.my/program/37445/39280.

Wat gebeurt er concreet met jouw bijdrage

Met € 5.000,- kan Stichting Hutan een Wildlife Warden een half jaar zijn werk laten doen.   Deze persoon monitort het gebied, brengt biodiversiteit (hij telt en laat tellen) in kaart, zorgt dat er geen illegale activiteiten zoals bomenkap plaatsvindt, helpt bij mens-dier conflicten en verzorgt educatie onder de lokale bevolking in en rondom het Wildlife Sanctuary in het stroomgebied van de Kinabatangan in Oost Sabah, Maleisië.

Project partner

De projectpartners van Ouwehands Zoo Foundation (OZF) zijn de stichting Hutan en de Sabah Wildlife Department. Deze organisaties hebben al sinds 1998 een samenwerkingsverband om samen met de lokale bevolking het gebied te beschermen tegen aantasting in de vorm van illegale houtkap door immigranten, aantasting als gevolg van aanleg van palmolieplantages en te helpen bij zogenaamde mens-dierconflicten. De van origine Franse stichting Hutan is in 1996 opgezet door twee Franse Wildlife onderzoekers. Isabelle Lackman, een van de twee, is een primatoloog die voor haar studie begin jaren negentig de orang-oetans in Ouwehands Dierenpark bestudeerde.

Wat doet Ouwehands Dierenpark/Ouwehands Zoo Foundation (OZF)?

 OZF helpt met de bescherming van het leefgebied van de orang oetan in Sabah door steun te verlenen aan de stichting Hutan. Vlak na haar vertrek uit Ouwehands Diernpark steunde Ouwehands Dierenpark het werk van Hutan ook al financieel met een bedrag van 40.000,- euro.

Jouw bijdrage helpt!

Je kunt zelf ook een bijdrage leveren door een geldbedrag te doneren via de donatiemodule op deze pagina  en de app Wildlife Wittness te volgen.