IJsbeer

60% Behaald

€ 2.000 Benodigd

€ 799 Resterend

Project Onderzoek naar gevolgen  van menselijke verstoring op het gedrag
Diersoort IJsbeer (Ursus maritimus)
IUCN status Kwetsbaar. Risico om status ‘bedreigd’ te krijgen.
Land/Regio Noorwegen, Svalbard
Project partner Polar Bears International (PBI)

 

 

Omschrijving van het project

Ouwehands Zoo Foundation (OZF) ondersteunt Polar Bears International met het onderzoek 'Polar Bear Den Emergence Monitoring'. Polar Bears International onderzoekt het gedrag van ijsbeer-moeders vlak voordat ze het sneeuwhol ingaan en vlak nadat ze met hun jongen naar buiten komen. Een drachtige ijsbeer graaft in de herfst namelijk een hol in de sneeuw. In dit kraamhol worden midden in de winter haar jongen geboren. Als de jongen groot genoeg zijn, neemt moeder-ijsbeer ze voor het eerst mee naar buiten. Er wordt met speciale camera’s gekeken of de ijsberen last hebben van menselijke activiteiten. Wetenschappers vrezen dat ijsbeer-moeders worden gestoord door menselijke activiteiten die in intensiteit toenemen doordat de Noordpool steeds toegankelijker wordt. Het voortbestaan van de ijsbeer staat onder druk door het smelten van de ijskap op de Noordpool als gevolg van klimaatverandering. Jagen op robben wordt daardoor steeds moeilijker.

Wat gebeurt er concreet met jouw bijdrage

Voor € 2.000,- kan Polar Bears International  het benodigde netwerk, streaming tijd en de opslag van videobeelden van drie camera's betalen waarmee moeder en jongen worden gemonitord.

Project partner

De project partner van OZF is Polar Bears International.

Wat doet Ouwehands Dierenpark/Ouwehands Zoo Foundation (OZF)?

Ouwehands Dierenpark is een Arctic  Ambassador Centre en steunt vanuit OZF onderzoek naar ijsbeergedrag in en om kraamholen in Svalbard, Noorwegen. Bijdrage OZF: € 11.470,- in 2015 & 2016 en € 12.898,- in 2017. Daarnaast heeft Ouwehands Dierenpark de campagne ‘Pole to Pole’ geïnitieerd en geleid van 2013 tot 2015.

Jouw bijdrage helpt!

Zelf kun je een bijdrage leveren door te werken aan duurzaam gedrag door bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact te trekken wanneer je elektrische aparaten niet gebruikt: Pull the Plug (bespaar energie). Daarnaast kun je een bijdrage leveren door een geldbedrag te doneren via de donatiemodule op deze pagina.

Foto's:  © BJ Kirschhoffer/polarbearsinternational.org.