Westelijke laaglandgorilla

11% Behaald

€ 5.000 Benodigd

€ 4.450 Resterend

Project Bescherming van de soort en  leefgebied
Diersoort Gorilla (Gorilla gorilla gorilla)
IUCN status Ernstig bedreigd. Grote kans op uitsterven.
Land/Regio Congo en Gabon
Project partner Aspinall Foundation
 

 

Omschrijving van het project

De gorilla wordt ernstig bedreigd door vernietiging van het leefgebied als gevolg van mijnbouw (voor coltan) en stroperij voor o.a. ‘bushmeat’. Met donaties worden vooral lokale medewerkers ondersteund bij de bescherming van de gorilla en het leefgebied en het uitvoeren van herintroductie van de gorilla. Anti-stroperij activiteiten maken hier altijd een belangrijk onderdeel van uit. Daarnaast wordt de aanwezigheid van andere diersoorten in kaart gebracht.  De gorillagroepen in zowel Congo (23 gorilla’s onder leiding van zilverrug Makoua) als Gabon (20 gorilla’s met Tonga als leider) doen het nog steeds erg goed. Directe observaties van individuen zijn schaars, maar met behulp van camerabeelden kunnen de gorilla’s toch goed gevolgd worden. Tot nu toe zijn nog geen geboortes bekend, maar de kans is groot dat we binnenkort toch verrast worden door een jonge gorilla die alleen of samen met moeder voor één van de camera’s verschijnt.

In het beschermde Lesio-Louna gebied in Congo organiseren rangers regelmatig anti-stroperij en wildlife-observatie patrouilles. Naast de geherintroduceerde gorilla's worden er regelmatig andere grote dieren gespot, zoals het nijlpaard, de bosbuffel, het luipaard, diverse meerkatten, de moerasantilope, de bosbok en verschillende duikersoorten. Met behulp van het wildlife-observatieprogramma in Gabon zijn er zelfs spannende camerabeelden opgenomen van de leeuw die voor het eerst sinds 18 jaar weer in Gabon is gezien. Er zijn ook andere diersoorten door de camera's geregistreerd zoals een bosolifant, chimpansee, serval, luipaard, goudkat, aardvarken en een reuzenschubdier.

Project partner           

De projectpartner van de Ouwehands Zoo Foundation (OZF) is de Aspinall Foundation, een stichting opgericht door de Aspinall familie die zich inzet voor bescherming van soorten, fok en terugplaatsen en bescherming van het leefgebied.

Wat doet Ouwehands Dierenpark/Ouwehands Zoo Foundation (OZF)?

OZF steunt antistroperij-activiteiten, voorlichtings- en educatieprojecten en herintroductie van de gorilla in Congo en Gabon. 

Jouw bijdrage helpt!

Gooi oude mobiele telefoons niet weg maar lever ze in bij de receptie van Ouwehands Dierenpark. Het coltan (erts) dat in de mobiele telefoon zit kan worden hergebruikt. Daarnaast kun je een bijdrage leveren door een geldbedrag te doneren via de donatiemodule op deze pagina.

(Foto's: Alice Zambarda, Alessandro Araldi)