IJsbeertweeling brengt vreugde in Ouwehands Dierenpark!

Nieuws Geboortenieuws Ouwehand Zoo Foundation IJsbeer Fokprogramma

We leven in bizarre tijden waar het Coronavirus de hele wereld in de ban heeft en ons allen geadviseerd wordt thuis te blijven. Ouwehands Dierenpark heeft in lijn met het landelijk beleid de poort voorlopig gesloten. Ondertussen gaat het leven in de dierentuin gewoon door. De dieren ontwaken, de bomen staan in bloei en de zorgeloze ijsbeertweeling laat voor het eerst hun neus buiten zien. Een moment waarnaar is uitgekeken.

Maandenlang undercover
Op woensdagochtend 18 maart 2020 heeft de ijsbeertweeling samen met hun moeder voor het eerst toegang tot hun buitenverblijf gekregen. De tweeling werd op 27 november 2019 in hun kraamhol geboren en verbleven daar tot voor kort. Ze zijn flink gegroeid en waren klaar om naar buiten te gaan. Moeder en haar jongen verbleven een aantal maanden in het kraamhol waar het donker is en er nauwelijks geluid van buiten doordringt. Hiermee wordt de situatie in het wild nagebootst. De ontwikkeling van de ijsbeertjes was ook voor dierverzorgers enkel via camerabeelden te volgen. Alle beelden zijn opgeslagen en worden gebruikt voor onderzoek naar de ontwikkeling van jonge ijsberen en moederlijk gedrag.

Geslacht nog onbekend
Op dit moment verblijven er vijf ijsberen in Ouwehands Dierenpark. De drie volwassen dieren zijn vrouwtjes, drie generaties. Freedom, de middelste, kreeg in november 2019 de tweeling waarvan het geslacht nog onbekend is. Als de ijsbeertweeling binnenkort gaat zwemmen hopen de dierverzorgers te zien wat het geslacht is.

Naamgeving wedstrijd
Als het geslacht duidelijk is kunnen de ijsbeertjes hun naam toegewezen krijgen. Er is een wedstrijd uitgeschreven door Ouwehands Dierenpark waarbij iedereen een naam mocht insturen. Door de dierverzorgers zijn er vier mogelijke namen geselecteerd, twee voor mannen en twee voor vrouwen. Die voor mannen zijn Yuka en Atlas en voor vrouwen Yura en Nova. 

Ouwehands Dierenpark tijdelijk gesloten
Door een succesvol Europees fokprogramma draagt Ouwehands Dierenpark al meerdere jaren bij aan het in standhouden van deze bedreigde diersoort. Eerder waren er ijsbeertweelingen te bewonderen en het moment van naar buiten gaan werd altijd drukbezocht door pers en bezoekers. Dit jaar was dit niet mogelijk wegens maatregelen tegen het Coronavirus. Het dierenpark is tijdelijk gesloten tot en met tenminste 6 april 2020. Er wordt op dit moment met een beperkte bezetting van dierverzorgers in kleine, gescheiden teams doorgewerkt. Ouwehands Dierenpark hoopt bezoekers in betere tijden weer van het park en de dieren te kunnen laten genieten.