Jane Goodall opent het nieuwe bonoboverblijf in Ouwehands Dierenpark

Nieuws Bonobo's

In 2020 zal niemand minder dan dr. Jane Goodall het nieuwe bonoboverblijf openen in Ouwehands Dierenpark.   De planning stond eerder op 13 mei 2020 maar gezien de situatie rond het coronavirus  kan dit geen doorgang vinden. De officiële opening, die gedaan wordt door dr.  Jane Goodall, wordt verplaatst naar een later tijdstip dit jaar. De datum is afhankelijk van hoe de situatie omtrent het coronavirus zich ontwikkelt.  

Jane Goodall is een wereldberoemde biologe, vooral bekend om haar waardevolle onderzoeken en bevindingen over de mensaapsoort de chimpansee. Vroeger dachten mensen dat de bonobo en de chimpansee hetzelfde waren, maar inmiddels weten we dat het twee verschillende soorten zijn. De bonobo lijkt het meest op de mens. Ons DNA komt voor 98,6 procent met elkaar overeen. Ouwehands Dierenpark biedt in het nieuwe bonoboverblijf een plek aan negen bonobo’s, waarvan zes volwassen dieren en drie jongen. 

Winactie opening voor basisscholen
Op 14 februari 2020 startten Ouwehands Dierenpark en Jane Goodall’s Roots & Shoots programma een winactie voor groep 6,7 en 8 van basisscholen. Jongeren die deelnemen maken kans op een uitnodiging aan hun hele klas om aanwezig te zijn bij de officiële opening. 

Zit jij in groep 6, 7 of 8? 
Download dan de lesbrief  en ga met jouw klas aan de slag. Je kunt je idee voor positieve verandering voor mens, dier en natuur tot 3 april insturen (3 april is Jane Goodall’s 86ste verjaardag!). 

Een jury van BN’ers zal naar de ideeën kijken. De winnende ideeën ontvangen een uitnodiging om met hun hele klas aanwezig te zijn bij de officiële opening van het splinternieuwe bonoboverblijf in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Hier kunnen de kinderen als eerst het verblijf en de bonobo’s bewonderen en Jane Goodall ontmoeten en vragen stellen.  

Vervoer wordt voor de winnaars geregeld en er is tijdens de opening een vertaler aanwezig om de gesprekken tussen kinderen en Jane Goodall te begeleiden. 

Jane Goodall wil jongeren inspireren
dr. Jane Goodall, VN-boodschapper van de vrede en oprichtster van het Jane Goodall Instituut, is een wereldberoemde biologe die bijna 60 jaar geleden als jonge vrouw naar Afrika ging om onderzoek te doen naar de chimpansees. Daar deed zij heel bijzondere ontdekkingen terwijl ze tussen de mensapen leefde. 
Nu zorgt ze er met haar Jane Goodall Instituut voor dat de mensapen, hun omgeving en andere wilde dieren beschermd worden. Jane Goodall gelooft dat onze toekomst in handen ligt van jongeren. Daarom zette zij het programma Roots & Shoots op om jongeren te inspireren zich in te zetten voor een betere leefomgeving. Meer informatie over Jane Goodall en haar Roots & Shoots programma vind je hier.  

Jane Goodall Roots en Shoots logo

Let op !  Officiële opening voor genodigden
De opening van het bonoboverblijf  is enkel  toegankelijk voor genodigden en winnaars van de hierboven vermelde actie. 

 

Foto: Frans Lanting