Jonge nevelpantermannen met een missie

Nevelpanter

Eerder dit jaar brachten wij het heugelijke nieuws dat er bij de nevelpanters een drieling én een tweeling zijn  geboren. De drieling bestaat uit één man en twee vrouwen en de tweeling is één man en één vrouw. De jongen zijn de afgelopen maanden erg hard gegroeid en nu zelfs al lastig te onderscheiden van hun moeder.

EEP-fokprogramma
Met de geboorte van de vijf jongen is er een mooie bijdrage geleverd aan het EAZA Ex situ Program (EEP), het fokprogramma van deze bedreigde diersoort. De nevelpanter staat namelijk als ‘kwetsbaar’ op de IUCN (International Union for Conservation of Nature) Rode Lijst. Sommigen zijn van mening dat de categorie ‘bedreigd’ beter zou zijn. De nevelpanter komt voor in de bossen van Zuidoost-Azië. De populatie van de nevelpanter is de afgelopen 20 jaar met 30% afgenomen als gevolg van ontbossing maar ook commerciële stroperij. De vacht, vlees en botten leveren veel geld op.

Jonge nevelpantermannen met een missie
Nu is het aan de jonge mannen om hun bijdrage te gaan leveren aan het fokprogramma in andere dierenparken. De oudste man (van de drieling) is naar Duisburg Zoo vertrokken waar hij samen gaat leven met een vrouw. De man van de tweeling is naar KrokodillenZoo in Denemarken gegaan. Hij gaat hier samenleven met twee vrouwen. We hopen dat beide mannen in de toekomst een succesvolle bijdrage gaan leveren aan het fokprogramma.

Groep nevelpanters in Ouwehands Dierenpark
Ook de drie jonge nevelpanter-vrouwen zullen naar een andere dierentuin gaan om mee te kunnen doen aan het fokprogramma. Waar ze heen gaan is nog niet bekend.