‘Datingvolière’ geopend in Ouwehands Dierenpark

Nieuws Natuurbescherming Ouwehand Zoo Foundation Monniksgier Fokprogramma

Op 12 februari, met Valentijnsdag in het vooruitzicht, heeft Ouwehands Dierenpark de ‘datingvolière’ voor monniksgieren geopend. Dit nieuwe project is door de stichting Ouwehands Zoo Foundation gefinancierd. In deze bijzondere volière worden jonge mannetjes en vrouwtjes van deze bedreigde gierensoort uit verschillende dierentuinen bij elkaar gebracht in het kader van het Europese fokprogramma. Ze krijgen hier de tijd om hun ideale partner te vinden! Ter ere van de opening werden de gieren op een karkas getrakteerd. Het karkas werd nauwlettend door de gieren in de gaten gehouden, maar het was nog iets te spannend om eropaf te gaan. De gieren kunnen een aantal dagen van het karkas eten. Ouwehands Dierenpark zal de komende dagen goed observeren of de gieren toenadering tot het karkas zoeken.

Europees fokprogramma monniksgieren

Al jarenlang worden monniksgieren uit dit programma uitgezet in hun natuurlijke leefgebied. Het is nu tijd om de kleiner- en ouder wordende populatie te vergroten. In de datingvolière krijgen de jonge dieren de tijd om koppels te vormen. Zodra de koppels zijn gevormd, vertrekt het paar naar een andere dierentuin die aangesloten is bij het fokprogramma van de monniksgier. De jongen die daar worden geboren, worden uitgezet in de vrije natuur in Frankrijk en Spanje. Daar zoeken ze een 'wilde' partner. Zo helpen we de bedreigde monniksgier in het wild te overleven. Ouwehands Dierenpark volgt het proces op de voet om zo meer te weten te komen over de manier van paarvorming en welke aspecten belangrijk zijn hiervoor. De koppelvorming in Ouwehands Dierenpark gaat dan ook gepaard met wetenschappelijk onderzoek.

Liefde voor het leven

Paarvorming start vanaf een leeftijd van twee à drie jaar en kan een aantal jaar duren. Monniksgieren gaan niet over één nacht ijs! Ze zijn monogaam en vormen dus paren voor het leven. Meestal is het vrouwtje bepalend. Zij zoekt haar partner op basis van zijn genetische kwaliteiten én de ouderzorg die hij kan leveren. Beide ouders zorgen namelijk voor het grootbrengen van de jongen, dus het is belangrijk dat ze een goed 'team' vormen.