Ouwehands Dierenpark blij met behaalde doelen in 2022 maar streeft naar meer in 2023

Nieuws

Het jaar 2022 begon in Ouwehands Dierenpark zoals bij velen, met een lockdown in verband met Covid-19. Gelukkig was deze van korte duur en eind januari 2022 ging de poort weer open waarna deze gelukkig de rest van het jaar alleen wegens sluitingstijd nog dicht ging. Bijzondere en drukke maanden volgden waarin veel doelstellingen van het park werden behaald.

  Het jaar ging van start met de avondopenstelling Light Nights ‘Magic Forest’. In december 2020 stond het park vol met metershoge lichtobjecten maar door de lockdown kon het lichtspektakel pas in januari 2022 van start gaan. Tot en met de voorjaarsvakantie konden bezoekers genieten van 45 handgemaakte lichtobjecten, een gezellige familieshow en heerlijke horecaspecials. De nieuwe editie, Light NIghts ‘AquaLuna’ is van start gegaan in oktober 2022 en is wegens succes verlengd tot en met de voorjaarsvakantie van 2023. Mede door deze avondopenstelling heeft het park het aantal bezoekers van 2019 zo goed als geëvenaard.

Natuurbescherming
Natuurbescherming is één van de hoofddoelstellingen van Ouwehands Dierenpark. Het afgelopen jaar heeft Ouwehands Dierenpark vanuit haar stichting Ouwehand Zoo Foundation € 1.114.467 kunnen doneren aan ruim 13 natuurbeschermingsprojecten waaronder het natuurbeschermingsproject van de Maleise beer, reuzenpanda, de ijsbeer, de bonobo en neushoornvogel. 

Twee beren opgevangen in Het Berenbos
In 2021 heeft de stichting Bears in Mind ervoor gezorgd dat er twee bruine beren naar Het Berenbos konden komen middels de crowdfunding actie ‘De Beregoeiereis’. Daarmee werd meer opgehaald dan het streefbedrag waardoor een extra beer uit Bosnië gehaald kon worden in oktober 2022. Echter, door de oorlog in Oekraïne werd er eerst in april 2022 nog een beer uit erbarmelijke omstandigheden vanuit daar gered. De beren kunnen nu weer gewoon beer zijn in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. Sinds 1993 zijn er al meer dan dertig beren opgevangen in Het Berenbos.

Voortplantingsprogramma’s voor soortbehoud
In 2022 nam een nieuw ernstig bedreigd diersoort de intrek in Ouwehands Dierenpark, namelijk de Addax. Het rode panda mannetje kreeg gezelschap van een nieuw vrouwtje, het was een komen en gaan in de dating volière van de gieren en er was na jaren weer nageslacht bij de Humboldt pinguïns. Een  bedreigde vissoort, de mangarahara cichlide, kreeg nageslacht en een geboortegolf bij de zeepaardjes ging viral op TikTok. Ouwehands Dierenpark werkte in 2022 mee aan maar liefst 46 EEP’s, een reeks voortplantingsprogramma’s voor bedreigde diersoorten.

Het Echte Leven in de Dierentuin en kerstspecial Fan Xing
Alweer het vierde seizoen van de televisieserie ‘Het Echte Leven in de Dierentuin’ werd in april en mei 2022 uitgezonden op NPO1. Kijkers van de serie zagen pandajong Fan Xing opgroeien, twee beren in Het Berenbos arriveren en een groep bonobo’s zijn intrek nemen in Ouwehands Dierenpark. Over het reuzenpandajong Fan Xing werd nog een special gemaakt die op kerstavond 2022 werd uitgezonden. Het park is blij te kunnen meewerken aan de televisieserie die het de kans geeft het waardevolle werk dat het doet en de boodschap van natuurbehoud over te brengen op de kijker.

Reuzenpanda Fan Xing blijft verrassen
Begin 2022 werd gecommuniceerd dat in het kader van het voortplantinsgprogramma, reuzenpandajong Fan Xing in 2022 naar China zou vertrekken. Reuzenpanda’s zijn solitair levende dieren en in het wild gaat het jong na ongeveer 2 jaar zijn eigen weg. Om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven werd vanaf 2022 aan het vertrek van Fan Xing gewerkt. Het jong vierde zijn 2e verjaardag in mei.

De ontwikkeling van Fan Xing en het voorbereiden op zijn vertrek naar China werd door de makers van ‘Het Echte Leven in de Dierentuin’ vastgelegd en uitgezonden in een kerstspecial op NPO1 op 24 december 2022. Daarin zat een verrassing. Tijdens de medische check die nodig was voor het vertrek van de panda bleek namelijk dat Fan Xing helemaal geen mannetje is maar een vrouwtje! Dit heeft geen consequensies voor het vertrek van de panda naar China. Het is alleen uitgesteld en wanneer dit zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Bamboo Bill keerde terug
Bamboo Bill en de avonturiers waren jarenlang te vinden in Ouwehands Dierenpark. In 2019 gingen zij buiten het park op avontuur en werd hun plek ingenomen door Doctor Dodo en de Knettergekke Knappe Koppen. In het voorjaar kwamen Bamboo Bill en de avonturiers terug en zijn sindsdien elk weekend te zien in Ouwehands Dierenpark.

Een zomer vol geluiden
De zomer stond in Ouwehands Dierenpark in het teken van geluid. ZomerSounds was te bezoeken van 9 juli t/m 4 september 2022. In het park waren digitale games te spelen over dierengeluiden, konden kinderen zelf geluid produceren, waren er diverse shows en straattheater acts en kon men de exclusieve audiotour van ecologe en reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge volgen.

90 jaar en uniek in Nederland
In juni 2022 vierde het dierenpark zelf een klein feestje, namelijk het 90-jarig bestaan. Voor haar verjaardag vroeg het park een klein gebaar. Zebrapaden in verschillende plaatsen vroegen de voetgangers even stil te staan bij de natuur en de bedreigingen zoals het afbrokkelende ijsbeer leefgebied. Het dierenpark blijft bezoekers graag verwonderen met de meest bijzondere diersoorten om hen bewust te maken van belang van natuur. Sinds 2017 is Ouwehands Dierenpark het enige park in Nederland met de bijzondere diersoort reuzenpanda’s. In 2023 zal daar een nieuw diersoort bijkomen die alleen in Rhenen te bewonderen is, de koala.  

Vooruitblik 2023

Koala’s in een splinternieuw verblijf
In februari 2023 wordt gestart met een nieuw uniek project in Nederland. Het dierenpark start de bouw van een koalaverblijf. Hiermee is Ouwehands Dierenpark de enige dierentuin in Nederland die deze unieke diersoort zal huisvesten en daarbij ook weer bijdraagt aan het voortplantingsprogramma van de Koala’s. Uiteraard wordt er bij de bouw van het splinternieuwe verblijf nagedacht over duurzaamheid. Het gebouw wordt voorzien van warmtepompen en zonnepanelen om het juiste klimaat te beheersen zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

Amoerpanters verwacht
In 2023 verwachten we ook de komst van een prachtige katachtige, de Amoerpanter. Deze panter hoort tot één van de meest bedreigde diersoorten en zal in de tweede helft van 2023 te zien zijn. Ouwehands Dierenpark haalt hiermee wederom een belangrijke ambassadeur voor wilde soortgenoten in huis.