Splinternieuw bonoboverblijf afgerond!

Nieuws Bonobo's

Na lang wachten is het eindelijk zover. Ouwehands Dierenpark zet de laatste puntjes op de ‘i’ van het splinternieuwe bonoboverblijf dat uiteindelijk ruimte gaat bieden aan wel twintig mensapen. De opening van het verblijf stond in 2020 op de agenda maar door de coronacrisis en tijdelijke sluitingen van het park het project vertraging op. Nu zijn de deuren van het binnenverblijf ‘Salonga’ geopend voor de bonobo’s. Het buitenverblijf is ook bijna gereed.

Enorme binnenruimte
Het verblijf ‘Salonga, rijk van de bonobo’s’ betreft een gebied van wel 3700 m². De bonobo houdt niet van kou en nattigheid. Daarom krijgen de dieren ruime binnenverblijven. Het 450m² grote binnenverblijf staat vol met klimtoestellen. De bezoeker kijkt via grote ramen de diepte van het binnenverblijf in óf staat oog in oog met een bonobo.  

Salonga Rijk van de bonobo's Ouwehands Dierenpark Rhenen

Speels buitengebied
Het buitengebied wordt omringd door metershoge rotsen. Bij mooi weer zijn de bonobo’s vaak buiten te vinden tussen de bomen, rotsblokken, klimtoestellen en waterstroompjes. Het buitenverblijf heeft een oppervlakte van 3300m², exclusief de gracht. De 7 meter brede gracht dient als natuurlijke afscheiding tussen de mensapen en bezoekers. Bonobo’s kunnen namelijk niet zwemmen. De laatste hand wordt op dit moment nog gelegd aan de klimtoestellen en raampartijen. De bonobo's verblijven op dit moment alleen in hun binnenverblijven. 

Salonga, Rijk van de bonobo's Ouwehands Dierenpark Rhenen

Observeren en leren
Educatie is voor Ouwehands Dierenpark belangrijk dus rondom het verblijf kunnen de bezoekers in de schoenen stappen van een gedragsonderzoeker en de mensapen observeren in het binnenverblijf, buitenverblijf of van achter een enorme panoramawand. Hier leert men meer over deze bijzondere mensaap die wel heel erg op ons mensen lijkt want ons DNA komt voor maar liefst 98,6% overeen.

Nu al te bewonderen
Nu het verblijf klaar is heeft de eerste groep bonobo’s afgelopen weekend zijn intrek genomen in ‘Salonga’. Er volgt daarop altijd een korte quarantaineperiode. Vanaf vandaag krijgt de groep, afkomstig uit Wuppertal Zoo, toegang tot het binnenverblijf en kunnen bezoekers de eerste glimp opvangen van de bonobo’s. Er zullen vanaf deze zomer twee groepen bonobo’s, die uit Wuppertal Zoo en uit La Vallée des Singes, te zien zijn in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Bezoekers zullen met regelmaat verrast worden door het wonderlijke gedrag van deze mensaap.

Bijdragen aan het fokprogramma van de bonobo
De bonobo wordt in het wild bedreigd door stroperij voor ‘bushmeat’ en vernietiging van het leefgebied. Met de komst van de bonobo's draagt Ouwehands Dierenpark bij aan een internationaal   fokprogramma   voor deze bedreigde diersoort en het in stand houden ervan. Daarnaast steunt Ouwehands Dierenpark middels de stichting Ouwehand Zoo Foundation (OZF) een lokale organisatie in de Democratische Republiek Congo om ook de bonobo in zijn natuurlijk leefgebied te beschermen.

Samenwerking met Jane Goodall Instituut
Begin 2020 stond de opening op 13 mei gepland met niemand minder dan dr. Jane Goodall. Door het coronavirus is de situatie veranderd. Jane Goodall reist voorlopig niet en zal daarom op korte termijn niet in Ouwehands Dierenpark aanwezig zijn.  De officiële opening van 'Salonga, Rijk van de bonobo's' zal later plaatsvinden. 

 Ouwehands Dierenpark en  Jane Goodall Instituut hebben   in 2020 samen een winactie voor  bassischolen opgezet . Via een lesbrief gingen klassen aan de slag met het Roots & Shoots programma van  dr. Jane Goodall.   Hierbij kregen zij de opdracht 'Bedenk hoe jij de wereld voor mens, dier en natuur op een positieve manier kan veranderen'. Inmiddels is de winactie afgerond en komen 6 klassen naar Ouwehands Dierenpark om de bonobo's te bewonderen. Zij hebben  een presentje mét persoonlijke boodschap aan de klas van niemand minder dan dr. Jane Goodall zelf ontvangen! Voor meer informatie over Roots & Shoots en hoe jij het verschil kunt maken ga je naar de website van Jane Goodall Intituut

Roots & Shoots Jane Goodall Instituut