Update over het overlijden van jonge ijsbeer Yura

Nieuws IJsbeer

Op 11 juni 2020 overleed ijsbeer Yura op de leeftijd van zeven maanden aan de gevolgen van interne bloedingen, vermoedelijk veroorzaakt door haar oudere, bijna volwassen zus Sura.

Moeder Freedom en haar twee jongen Yura en Yuka leefden al een aantal weken samen met oma Huggies (de moeder van Freedom) en Sura. Sura is vijf jaar oud en weegt inmiddels bijna 300 kg. In de lange ervaring die wij met de fok van ijsberen hebben is een vergelijkbare combinatie van oudere en jongere dieren vaker toegepast en ook altijd goed verlopen.  Sura en de jongen speelden regelmatig met elkaar, altijd onder het toeziend oog van hun moeder en oma.

Moeder Freedom beschermde haar jongen al vanaf het begin dat alle ijsberen samen zaten intensiever dan voorgaande keren. Zo kenden we haar niet. Dit was achteraf eigenlijk al een teken dat er iets niet in orde was. Op het moment dat Sura haar hardhandige spel met de veel kleinere Yura (65 kg) startte (wij denken dat het geen bewuste aanval was), bleef moeder Freedom echter afzijdig. Ze verdedigde haar jong niet (meer).

Dit gedrag denken we op basis van de sectie-uitslag verklaren. Daaruit blijkt dat Yura leed aan een luchtweginfectie waar ze op het oog (nog) geen last had. Op basis van het gedrag van moeder Freedom vermoeden we dat zij het wel ‘wist’. Er is algemeen bekend dat moeders hun pasgeboren jongen soms niet verzorgen als ze mogelijk iets mankeren. Freedom heeft in dit geval de ‘natuur’ haar gang laten gaan.