Laatste nieuws reuzenpanda's

Nieuws Reuzenpanda Pandasia Natuurbescherming

De bouwwerkzaamheden van het reuzenpandaverblijf verlopen naar wens. De eerste kenmerkende Chinese elementen zijn zichtbaar. Hoewel de bouwwerkzaamheden voorspoedig verlopen, duurt het toch wat langer voordat de reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark te bewonderen zullen zijn. Na de realisatie van het verblijf volgt er namelijk eerst nog een inspectie door Chinese instanties. Zodra het verblijf is goedgekeurd kan Ouwehands Dierenpark het transport van de reuzenpanda’s in gang zetten. De reuzenpanda’s worden in het voorjaar van 2017 in Ouwehands Dierenpark verwacht.

Natuurbescherming reuzenpanda

Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met de Chinese Wildlife Conservation Association committeert Ouwehands Dierenpark zich aan een uitgebreid natuurbeschermingsproject met als doel het beschermen van de reuzenpanda in het wild. Naast de komst van de reuzenpanda’s naar Rhenen zal er jaarlijks een grote financiële bijdrage gedaan worden ter ondersteuning van de werkzaamheden van het Wolong Giant Panda Centre. Dit centrum richt zich op de bescherming van het leefgebied van de reuzenpanda, onderzoek, fok en het terugplaatsen van de reuzenpanda in het wild.
Onderzoek is tevens een belangrijk onderdeel van het project in Ouwehands Dierenpark. Samen met Wageningen University & Research Centre en Chinese reuzenpanda onderzoekers ontwikkelt de dierentuin een onderzoeksplan met als doel bij te dragen aan het in stand houden van deze unieke diersoort.

De reuzenpanda

De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ongeveer 1.850 reuzenpanda’s in het wild leven. De reuzenpanda eet voornamelijk planten maar behoort tot de carnivoren. De reuzenpanda eet vrijwel uitsluitend bamboe dat in grote hoeveelheden voorkomt in het natuurlijk leefgebied. De reuzenpanda is te herkennen aan zijn dikke, zwart-witte vacht en de donkere ringen rond zijn ogen. Bij de geboorte weegt een jong +/- 100 gram. Een volwassen dier kan het gewicht van ongeveer 100 kilo bereiken.

Reuzenpandaverblijf Pandasia

Het verblijf van de reuzenpanda’s maakt onderdeel uit van een groter Aziatische leefgebied, dat onderdak zal bieden aan verschillende Aziatische diersoorten. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m², waarvan 3.400 m² is gereserveerd voor het reuzenpandaverblijf. Het verblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje. Ouwehands Dierenpark realiseert binnen het project meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag en een kliniek. Daarnaast maken een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een ‘pandashop’ onderdeel uit van het project.

Het project ‘Pandasia’ wordt in traditioneel Chinese stijl gebouwd. Om dit te verwezenlijken worden diverse Chinese elementen, ornamenten en accessoires aangebracht. ‘Pandasia’ bestaat uit twee bouwdelen, die door een houten brug met elkaar worden verbonden. De dak- en gevelconstructies worden in China op traditionele wijze gemaakt en krijgen een bijpassende authentieke kleurstelling. De gevels worden voorzien van ronde elementen waarop Chinese voorstellingen staan afgebeeld. Het dak wordt bekleed met dakpannen die op traditionele wijze, handmatig in China worden gemaakt. De vorm, constructie, verhoudingen, materiaal en kleur van de gebouwen zijn afgeleid van een Chinese tempel.


Bekendmaking komst reuzenpanda's naar Ouwehands Dierenpark

Op 26 oktober 2015, tijdens het staatsbezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima aan China, heeft de Chinese president Xi Jinping ingestemd met een zoölogische samenwerking tussen Nederland en China met als doel de bescherming van de reuzenpanda. Onder toeziend oog van de Chinese president en koning Willem Alexander is er een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door Ouwehands Dierenpark en de Chinese Wildlife Conservation Association.

Ouwehands Dierenpark zal verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van deze unieke samenwerking. De dierentuin is trots en bijzonder blij de reuzenpanda’s te mogen verwelkomen in Rhenen. Nederland is een van de weinige landen buiten China waar deze bijzondere en bedreigde diersoort te zien zal zijn.

De afgelopen jaren is er frequent contact geweest met State Forestry  Administration, Chinese Wildlife Conservation Association, het Wolong Giant Panda Centre en andere Chinese instanties. De jarenlange inspanningen hebben er nu toe geleid dat Ouwehands Dierenpark kan toetreden tot dit unieke natuurbeschermingsproject. De dierentuin heeft decennia lang expertise opgebouwd op het gebied van fok, verzorging, huisvesting, bescherming van en onderzoek naar beren.