Bateleur

Bateleur

Latijnse naam Terathopius ecaudatus

Leefgebied Afrika

Lengte 60 cm

Gewicht 1820 - 2950 gr

Broedduur 52 - 59 dagen

Aantal eieren 1 per legsel

Voedsel kleine zoogdieren, vogels, reptielen, vissen, insecten

De bateleur is nauw verwant aan de slangenarenden. Hij heeft sterke poten, is lenig en ziet uitermate scherp. Het is niet ongewoon, dat hij grotere arenden en gieren van hun prooi berooft. Zijn vlucht tijdens het jagen is karakteristiek: circa 50 m boven de grond glijdt hij door de lucht, voorwaarts en weer naar achteren. Als hij eenmaal een prooi heeft gelokaliseerd, laat hij zich in een spiraal naar beneden vallen. De bateleur leeft in paren en heeft een eigen territorium. Het nest van de bateleur is een platform gemaakt van takken. Het ligt meestal op een horizontale vork van een grote boom, 8 tot 16 m boven de grond. Hij kan het zelf maken, maar schroomt niet om een oud nest van een andere roofvogel te gebruiken. Het vrouwtje legt meestal één ei, dat vooral door haar zelf, maar ook wel door het mannetje wordt bebroed. Beide ouders voeden de jonge bateleur. Na 93 tot 194 dagen verlaat het jong het nest, maar het blijft nog zeker 4 maanden afhankelijk van zijn ouders.

Reuzenpanda's bezoeken?

Om ervoor te zorgen dat je dagje uit in Ouwehands Dierenpark een geweldige beleving wordt, koop je eenvoudig en snel online tickets via de ticketshop. Met deze online tickets sta je niet in de wachtrij bij de kassa, heb je toegang tot het hele dierenpark en kun je tevens de panda’s bewonderen. Natuurlijk is het ook mogelijk om tickets aan de kassa te kopen. Graag tot snel in Ouwehands Dierenpark!

Begrepen, toon deze melding niet meer