Duurzaamheid

Zorgdragen voor de natuur is één van onze grootste doelstellingen. Daarom is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. Het is onze missie om elke dag een stukje beter en duurzamer te zijn. Dit is een proces en natuurlijk kan het altijd beter: daar werken we hard aan!

Green Key

Al een aantal jaar op rij hebben we de Gouden Green Key behaald. Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche, en in de markt voor vergader- en congreslocaties, die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), met zorg voor milieu op het bedrijf en de natuur in hun omgeving. Om voor de Green Key in aanmerking te komen moeten ondernemers veel maatregelen nemen met betrekking tot milieuzorg en MVO.

Lees hier onze MVO-verklaring. Voor resterende niet-energie efficiënte verlichting in Ouwehands Dierenpark is dispensatie verleend door stichting KMVK. Op korte termijn wordt deze verlichting vervangen.

Afvalstromen in het park

 • Alles wat je weggooit in de prullenbakken in het park, wordt achter de schermen gesorteerd door Renewi.

 • Vetafval wordt verwerkt door Quatra. Gebruikt frituurvet wordt zo gerecycled tot tweede generatie biodiesel, groene stroom of nieuwe biomaterialen.

 • Hout wat overblijft van de dieren, bijvoorbeeld het voeren van takken aan de olifanten, wordt door KEAMP omgezet naar snippers voor verbrandingsovens.

 • Oud papier wordt opgehaald en 100% hergebruikt.

 • PET flesjes  met statiegeld:  per 1 juli 2021  wordt er statiegeld op PET-flesjes  berekend.  De flesjes kunnen gedoneerd worden in de nieuwe petfles boxen. De opbrengst van deze boxen gaat naar de stichting Bears in Mind.  Stichting Bears in Mind beschermd al jaren beren in het wild en helpt beren in nood. Een van de projecten van de stichting is onze samenwerking voor 'Het Berenbos' in Ouwehands Dierenpark. Het inleveren van flesjes kan op verschillende punten in het park: de uitgang van het park, buiten bij het Jungle Restaurant, bij de Maki Lounge en binnen in RavotAapia.

Duurzaamheid in de horeca:

 • Duurzame koffie. Bestel je een kopje koffie in Ouwehands Dierenpark? Dan draag je bij aan de verduurzaming van landbouw en landgebruik, behoud en uitbreiding van bos en biodiversiteit. Ouwehands Dierenpark werkt samen met de koffieleverancier Peeze om de ontbossing van het Amazoneregenwoud tegen te gaan! Het Amazonegebied is het grootste regenwoud op aarde en bevat 10% van alle dier- en plantensoorten. Daarnaast produceert het 20% van de wereldwijde zuurstof. Een deel van het Amazone regenwoud bevindt zich in Peru. Binnen dit gebied vindt er veel (illegale) ontbossing plaats waardoor het regenwoud erg aan het verkleinen is. Van een gedeelte van de opbrengst van de koffie in Ouwehands Dierenpark worden projecten gesteund die zich inzetten voor de herbebossing en herstelwerkzaamheden van verschillende gebieden, het creëren van bewustwording bij de plaatselijke bevolking en samenwerkingen opstarten met natuurbeschermingsorganisaties.

 • Steeds groter vegetarisch en veganistisch aanbod in de horeca. Om ook in de horeca onze ecologische voetafdruk te verkleinen, bieden we een steeds groter wordend vega(n) aanbod. Ook voor de zakelijke markt is het merendeel van het aanbod vegetarisch en de keuze bestaat om voor een volledig vegetarisch aanbod te kiezen. 

Verduurzamen & nieuwbouw:

 • Alle nieuwe gebouwen in het park, zoals het komende koalaverblijf, zullen gasloos aangelegd worden.

 • Verduurzamen van dierenverblijven:    We werken hard aan het verduurzamen van de dierenverblijven in het park. Van duurzame biobodems tot aan het beter isoleren van de verblijven. Zo heeft het Ori-huis een nieuw dak gekregen. Dit dak isoleert drie keer beter dan het oude dak en dat scheelt een een hoop voor het milieu!

 • Zonnepanelen: Op het dak van de olifantenstal zitten 85 zonnepanelen. De stroom die deze opwekken, verdelen we over het hele park. Zo hoeven we minder fossiele brandstoffen te gebruiken. De CO2 die we besparen staat jaarlijks gelijk aan 640 geplante bomen. Ook op het koalaverblijf en de loods van ons dienstterrein  komen zonnepanelen.

Elektrische karretjes:

 • De karretjes van onze horeca afdeling en auto's van de afdeling Onderoud & Ontwikkeling rijden elektrisch.   

Inzamelpunt:

Bij de receptie van het park kun je meerdere dingen inleveren om bij te dragen aan duurzaamheid.

 • Lever je  oude (schone) lakens in bij onze receptie. De orang-oetans kunnen zich hiermee uren vermaken!
 • Of lever  lege cartridges of oude telefoons in bij onze receptie. Daarmee steun je direct een project dat zich inzet voor de bescherming van de Westelijke laagland gorilla. Lees hier meer over het inleverpunt van Eeko.

Hergebruiken

 • Binnen het park proberen we zoveel mogelijk materialen her te gebruiken. Zo gebruiken we lege dozen van de dierenvoedselkeuken als verrijking in dierverblijven.

 • Andere verrijkingsmaterialen voor de dieren bestaan ook vaak uit hergebruikte materialen, zoals gebruikte brandweerslangen.