Een afbeelding van een carolina eend met blauwe, groene en paarse gloed in de veren in een foto die van de zijkant is genomen
Vogels
Noord-Amerika

Carolina eend

Aix sponsa
lengte
♂︎ 
43 - 51 cm
♀︎ 
gewicht
♂︎ 
480 - 880 gram
♀︎ 
tijd tot geboorte
Broedduur
± 30 dagen
voedsel
Noten, zaden en waterplanten

Leefgebied

De Carolina eend leeft in moerassen en meren in Noord - Amerika.
Gestileerde wereldkaart met continenten in lichtgrijs en verspreide turquoise gebieden die zich voornamelijk in Noord-Amerika bevinden.

IUCN-status

Uitgestorven in het wild
Uitgestorven in het wild
Ernstig bedreigd
Ernstig bedreigd
Bedreigd
Bedreigd
Kwetsbaar
Kwetsbaar
Bijna bedreigd
Bijna bedreigd
Niet bedreigd
Niet bedreigd
De Carolina eend is niet bedreigd. Hij komt op veel plekken voor en de populatie neemt zelfs toe in aantal.

Bruin of kleurrijk

De mannetjes hebben opvallende kleuren zodat ze aantrekkelijk zijn voor de vrouwtjes. De vrouwtjes zijn juist bruin en onopvallend. Dat is handig omdat zij de eieren uitbroeden, door de schutkleur vallen ze niet op. Soms leggen vrouwtjes eieren in het nest van een soortgenoot. Zo hoeven ze zelf geen moeite te doen om een nest te bouwen of te broeden. Dit gebeurt waarschijnlijk vooral als er te weinig geschikte nestlocaties zijn. De eenden leven in groepen van maximaal twintig dieren. Ze zijn zowel overdag als ’s nachts actief. Ze zoek hun voedsel door hun kop onder water te steken. In troebel water zien ze niet veel, maar door hun gevoelige snavel kunnen ze toch voedsel vinden. De eenden zijn ook vaak bezig met verenverzorging. Dat is belangrijk, omdat ze zo hun verenkleed waterdicht houden. Je ziet ze dus vaak hun veren kammen en voorzien van een nieuw laagje olie, afkomstig uit een klier boven hun staart.

Een afbeelding van een Carolina eend op een boomstronk en water op de achtergrond. De foto is van voren genomen en er is één poot zichtbaar.

schrijf je in voor
onze nieuwsbrief