Een doodshoofdaapje in een bossig gebied die met zijn hand voor zijn bek zit
Zoogdieren
Zuid-Amerika

Boliviaans doodshoofd­­aapje

Saimiri boliviensis boliviensis
lengte
♂︎ 
25 - 30 cm
♀︎ 
gewicht
♂︎ 
1 kg
♀︎ 
0,7 - 0,9 kg
tijd tot geboorte
Broedduur
5 maanden
voedsel
Vruchten en insecten

Leefgebied

Het boliviaans doodshoofdaapje leeft in het tropisch regenwoud in Bolivia, Brazilië en Peru.
Gestileerde wereldkaart met continenten in lichtgrijs en verspreide turquoise gebieden die zich voornamelijk in Zuid-Amerika bevinden.

IUCN-status

Uitgestorven in het wild
Uitgestorven in het wild
Ernstig bedreigd
Ernstig bedreigd
Bedreigd
Bedreigd
Kwetsbaar
Kwetsbaar
Bijna bedreigd
Bijna bedreigd
Niet bedreigd
Niet bedreigd
Door jacht en verlies van leefgebied neemt de populatie doodshoofdaapjes af.

Sociaal aapje

Doodshoofdaapjes leven in groepen van soms wel meer dan 50 dieren. Zo’n grote groep bestaat vaak weer uit subgroepen. Vrouwtjes blijven in hun geboortegroep bij hun familieleden. Ze leven samen met zussen en hun (klein)kinderen. Vaak helpen tantes bij het grootbrengen van de jongen. De mannetjes leven aan de rand van de groep en mogen alleen tijdens de paartijd in de buurt komen. In de paartijd worden de mannetjes in rap tempo een stuk groter en zwaarder, waardoor ze eruit zien als kleine ‘bodybuilders’.

Meerdere doodshoofdaapjes bij elkaar met een donkere achtergrond

Vogelgetjilp

Goede communicatie is belangrijk in een groep. Communiceren doen ze via geluiden die klinken als een soort vogelgetjilp, door gezichtsuitdrukkingen en door geuren. De aapjes hebben geurklieren op hun borst, die ze tegen takken aanwrijven. Ze plassen ook over hun handen en voeten, zodat tijdens het klimmen de geur overal achterblijft.

No items found.

schrijf je in voor
onze nieuwsbrief