Orang-oetan

Project Steun aan het Hutan Honorary Wildlife Warden programme
Diersoort Borneo orang-oetan (Pongo pygmaeus)
IUCN status Ernstig bedreigd
Land/Regio Maleisisch Borneo, Sabah
Project partner Hutan -  Kinabatangan Orang utan Conservation programme

 

Omschrijving van het project

De orang-oetan wordt ernstig bedreigd door stroperij en verlies van leefgebied door grootschalige houtkap voor de aanleg van palmolieplantages. Stichting Hutan zet zich in voor bescherming van deze ernstig bedreigde diersoort. Het werk van Hutan is een schoolvoorbeeld van een project. Door een goede combinatie van onderzoek, monitoring, voorlichting en opzetten van zogenaamde 'income generating projects' is de organisatie samen met de lokale bevolking in staat gebleken Sabah en de soorten die het gebied rijk is effectief te beschermen.

Met € 5.000,- kan Stichting Hutan een Wildlife Warden een half jaar zijn werk laten doen. De Wildlife Wardens van stichting Hutan hebben diverse taken: ze monitoren het gebied, brengen biodiversiteit in kaart (de aanwezigheid van een diersoort), zorgen dat er geen illegale activiteiten zoals bomenkap plaatsvinden, helpen bij mens-dier conflicten en verzorgen educatie onder de lokale bevolking in en rondom het Wildlife Sanctuary in het stroomgebied van de Kinabatangan in Oost Sabah, Maleisië.

Project partner

De projectpartners van Ouwehand Zoo Foundation (OZF) zijn de stichting Hutan en de Sabah Wildlife Department. Deze organisaties hebben al sinds 1998 een samenwerkingsverband om samen met de lokale bevolking het gebied te beschermen tegen aantasting in de vorm van illegale houtkap door immigranten, aantasting als gevolg van aanleg van palmolieplantages en te helpen bij mens-dierconflicten. De van origine Franse stichting Hutan is in 1996 opgezet door twee Franse Wildlife onderzoekers. Isabelle Lackman, een van de twee, is een primatoloog die voor haar studie begin jaren negentig de orang-oetans in Ouwehands Dierenpark bestudeerde.

Onderzoek

Naast het steunen en beschermen van de Orang-oetan in het wild, is het ook belangrijk om meer te weten te komen over hun leefwijze. Onderzoek naar het gedrag van de Orang-oetan kan ons bijvoorbeeld leren hoe wij hun het beste in het wild kunnen beschermen en hoe wij het best met hun kunnen omgaan in de dierentuinen. Daarom is er op het moment een PhD onderzoek gestart naar de emoties van Orang-oetans en hoe zij groepsgenoten of partners uitkiezen. Dit onderzoeksproject wordt ook wel ‘tinder voor Orang-oetans’ genoemd, en onze eigen Orang-oetans doen hier aan mee!

Wat doet Ouwehands Dierenpark/Ouwehand Zoo Foundation (OZF)?

OZF helpt met de bescherming van het leefgebied van de orang-oetan in Sabah door steun te verlenen aan de stichting Hutan. Vlak na haar vertrek uit Ouwehands Dierenpark steunde Ouwehands Dierenpark het werk van Hutan ook al financieel met een bedrag van 40.000,- euro. Daarnaast steunt OZF het PhD project ‘tinder voor Orang-oetans’, zowel financieel als door deelname van onze eigen Orang-oetans.

Jouw bijdrage helpt!

Je kunt zelf ook een bijdrage leveren door een geldbedrag te doneren via de donatiemodule op deze pagina en/of de app Wildlife Wittness te volgen.