Goudkopleeuwaapje

Project Eenmalig project – vrijgelaten soort terug verplaatsen naar eigen gebied
Diersoort Goudkopleeuwaap (Leontopithecus chrysomelas)  en gouden leeuwaapje (Leontopithecus rosalia)
IUCN status Bedreigd 
Land/Regio  Brazilië
Project partner  Instituto Pri-Matas
   

 

Omschrijving van het project

Het goudkopleeuwaapje leeft uitsluitend in het Atlantic Forest van de Braziliaanse provincie Bahia. Echter doken zij in 2002 ook opeens op in een natuurgebied bij Rio de Janeiro, wat eigenlijk het leefgebied is van een ander soort aapje: het gouden leeuwaapje. Deze twee soorten zijn erg verwant aan elkaar. Het verschil tussen deze twee soorten is te zien in hun uiterlijk: de goudkopleeuwaapjes hebben een zwart lijfje en een oranje kop, terwijl de gouden leeuwaapjes helemaal oranje zijn. De goudkopleeuwaapjes kwamen in het gebied van de gouden leeuwaapjes terecht, doordat zij daar vrijgelaten zijn door een verzamelaar. De komst van het goudkopleeuwaapje was een mogelijke bedreiging voor de gouden leeuwaapjes op twee manieren:
1) De twee soorten zijn nog verwant aan elkaar, wat betekent dat ze met elkaar kunnen paren. Op deze manier zou het kunnen dat de twee soorten weer samenvoegen tot één soort, en dat het gouden leeuwaapje als opzichzelfstaande soort zou verdwijnen.
2) De goudkopleeuwaapjes zijn dominanter dan de gouden leeuwaapjes, zij planten zich bijvoorbeeld sneller voort. Op deze manier zouden de goudkopleeuwaapjes het gebied over kunnen nemen, en de gouden leeuwaapjes vervangen.

Om ervoor te zorgen dat beide soorten op een natuurlijke manier kunnen blijven bestaan, is het van belang dat de vrijgelaten populatie van goudkopleeuwaapjes gevangen wordt en verplaatst wordt naar hun eigen natuurlijke leefgebied. Ouwehands Zoo Foundation (OZF) heeft daarom de organisatie Instituto Pri-Matas financieel gesteund in hun onderzoek. Hierdoor heeft de organisatie nu zo goed als alle goudkopleeuwaapjes uit hun onnatuurlijke leefgebied gevangen en herplaatst. Op deze manier kunnen de gouden leeuwaapjes zonder concurrentie doorleven in hun eigen gebied. 

Project partner

De projectpartner van Ouwehands Zoo Foundation (OZF) is Instituto Pri-Matas.

Uw bijdrage helpt!

U kunt zelf ook een bijdrage leveren door een geldbedrag te doneren via de donatiemodule op deze pagina.