Geboorte Afrikaanse olifant in Ouwehands Dierenpark laat niet lang meer op zich wachten

Nieuws Olifant Natuurbescherming

Voor het eerst in de geschiedenis verwacht Ouwehands Dierenpark een geboorte bij de Afrikaanse olifanten. In spanning kijkt het dierenpark uit naar deze bijzondere gebeurtenis. De moeder in spe, olifant Duna, is 21 jaar. Haar dracht is in een vergevorderd stadium en in theorie zou het jong zich ieder moment kunnen aandienen. De draagtijd van de Afrikaanse olifant varieert namelijk van 18 tot 22 maanden. De olifant heeft hiermee de langste draagtijd van alle diersoorten. Als alles goed gaat, dan zal dit het eerste Afrikaanse olifantje zijn dat in Ouwehands Dierenpark wordt geboren.
 
Olifanten in Ouwehands Dierenpark
De groep Afrikaanse olifanten in Ouwehands Dierenpark bestaat uit vijf dieren: een stier van 24 jaar en vier koeien variërend in de leeftijd van 20 tot 46 jaar. Hun verblijven beslaan een oppervlakte van ruim 5000 m², opgedeeld in twee buitenverblijven en aparte stallen voor alle dieren.

Fokprogramma
Om de populatie in Europese dierentuinen genetisch gezond te houden is fok noodzakelijk. Het is voor het eerst dat er in Nederland een Afrikaanse olifant door middel van kunstmatige inseminatie (KI) drachtig is geworden. De olifant is drie keer geïnsemineerd en bij de laatste inseminatie, in april 2016, was het raak. De inseminaties zijn door een gespecialiseerd team uitgevoerd. Ouwehands Dierenpark werkt al lange tijd intensief samen met de fokcoördinator van de Afrikaanse olifant en een team van experts.

Afrikaanse olifant in het wild
De Afrikaanse olifant wordt in het wild zwaar bedreigd. Dagelijks vallen olifanten ten prooi aan stropers die het gemunt hebben op de slagtanden voor de ivoorhandel. Kwam hij voorheen in grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara voor, vandaag de dag lopen de aantallen schrikbarend snel terug. Ouwehands Dierenpark kiest ervoor om bedreigde diersoorten te houden. Door middel van fok, onderzoek & educatie, en steun vanuit haar stichting Ouwehands Zoo Foundation aan natuurbeschermingsprojecten, draagt Ouwehands Dierenpark bij aan de instandhouding van de soort in het wild.