Ouwehand presenteert het ontwerp van het reuzenpandaverblijf 'Pandasia'

Nieuws Reuzenpanda Pandasia

Ouwehands Dierenpark is gestart met de bouw van het project ‘Pandasia’. Het verblijf van de reuzenpanda’s maakt onderdeel uit van een groter Aziatische leefgebied, dat onderdak zal bieden aan verschillende Aziatische diersoorten. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m², waarvan 3.400 m² is gereserveerd voor het reuzenpandaverblijf. Het verblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje.

Ouwehands Dierenpark realiseert binnen het project meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag en een kliniek. Daarnaast maken een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een ‘pandashop’ onderdeel uit van het project.

Het project ‘Pandasia’ wordt in traditioneel Chinese stijl gebouwd. Om dit te verwezenlijken worden diverse Chinese elementen, ornamenten en accessoires aangebracht. ‘Pandasia’ bestaat uit twee bouwdelen, die door een houten brug met elkaar worden verbonden. De dak- en gevelconstructies worden in China op traditionele wijze gemaakt en krijgen een bijpassende authentieke kleurstelling. De gevels worden voorzien van ronde elementen waarop Chinese voorstellingen staan afgebeeld. Het dak wordt bekleed met dakpannen die op traditionele wijze, handmatig in China worden gemaakt. De vorm, constructie, verhoudingen, materiaal en kleur van de gebouwen zijn afgeleid van een Chinese tempel. Het project krijgt tevens een eigen pagode. Hierin wordt de Chinese detaillering, kleurstelling, materiaalgebruik en symboliek zorgvuldig toegepast.

Het project zal door twee aannemers worden gebouwd. Ouwehands Dierenpark heeft een keuze gemaakt voor het Nederlandse bouwbedrijf Wessels Rijssen bv. Om ‘Pandasia’ een Chinese signatuur te geven is daarnaast gekozen voor een samenwerking met een Chinese bouwonderneming.

 

Volgende fases

Na de realisatie van het verblijf volgt eerst een inspectie door Chinese instanties. Zodra de goedkeuring is ontvangen kan het dierenpark het transport van de reuzenpanda’s in gang zetten. De verwachting is dat de reuzenpanda’s in het najaar van 2016 naar Ouwehands Dierenpark komen. Een exacte datum is nog niet bekend.