Pasgeboren orang oetan voor het eerst naar buiten

Nieuws Orang oetan

Op woensdag 8 juni mocht de pasgeboren orang oetan samen met zijn moeder, vanwege het mooie zomerse weer, voor het eerst naar buiten. Moeder en jong waren er klaar voor om samen het buitenverblijf te verkennen. Het duurde een tijdje, maar uiteindelijk werd het wachten dan toch beloond. Onder toeziend oog van vele bezoekers en camera's kwamen zij voorzichtig naar buiten. Moeder hield het jong dicht tegen zich aan en verkende steeds iets verder het buitenverblijf. Nadat zij een beetje gewend was aan alle belangstelling, verzamelde ze verschillende lekkernijen die in het buitenverblijf verspreid lagen. Vervolgens vertrok ze weer naar binnen om de versnaperingen hier lekker rustig op te eten. Vanaf nu zullen moeder en jong met mooi weer vaker in hun buitenverblijf te zien zijn.

Na een draagtijd van ruim acht maanden is het jong, een mannetje, op woensdag 11 mei geboren. Het is alweer vier jaar geleden dat de orang oetans uitbreiding hebben gehad. Op dit moment leeft het jong, samen met zijn moeder en vier jaar oudere 'zus', nog apart van de rest van de groep. De andere orang oetans zijn heel nieuwsgierig en doen er alles aan om een glimp op te vangen van het kersverse mannetje.

Orang oetans in Ouwehands Dierenpark

De orang oetans hebben een uniek buitenverblijf ‘Apen op Stelten’, waarin ze tot wel tien meter hoog, van boom tot boom kunnen klimmen. In Ouwehands Dierenpark leven momenteel zeven orang oetans: een volwassen man (vader van het jongste dier), een jong volwassen mannetje, drie volwassen vrouwtjes, een jong vrouwtje en het jongste mannetje.

Fokprogramma orang oetans

De orang oetans in Ouwehands Dierenpark maken deel uit van het fokprogramma voor bedreigde diersoorten, het Europese Endangered Species Programma (EEP). Door middel van fokprogramma’s houden we diersoorten in dierentuinen in stand.

Bedreigde diersoort

De orang oetan wordt in het wild in zijn voortbestaan bedreigd. Zijn leefgebied wordt sterk aangetast als gevolg van houtkap ten behoeve van palmolieteelt. Daarnaast worden orang oetans nog steeds gevangen om als huisdier gehouden te worden.