Monniksgier

Monniksgier

Latijnse naam Aegypius monachus

Leefgebied Middellandse Zee gebied, Balkan en Azië

Lengte 98 - 107 cm

Spanwijdte bijna 3 m

Gewicht 7 - 12,5 kg

Broedduur 54 - 56 dagen

Aantal eieren 1 per legsel

Leeftijd 30- 39 jaar

Voedsel aas

De monniksgier is de grootste roofvogel van Europa. Hij is een echte aaseter. De gier eet dode dieren op voordat deze gaan rotten. Rottende karkassen zijn een belangrijke bron voor de verspreiding van ziektes. Het vrouwtje legt meestal één ei tussen februari en april. Heel soms legt ze er twee. In dat geval overleeft alleen het sterkste kuiken. Beide ouders verzorgen het tot het kuiken ongeveer 100 dagen oud is. Aantasting van het leefgebied, voedselgebrek (doordat kadavers worden opgeruimd) en vergiftiging hebben er toe geleid dat van deze kwetsbare soort nog minder dan 2000 broedparen over zijn in Europa. Dit aantal neemt de laatste jaren als gevolg van beschermingsmaatregelen toe. Het aantal broedparen in Azië neemt daarentegen snel af.

Reuzenpanda's bezoeken?

Om ervoor te zorgen dat je dagje uit in Ouwehands Dierenpark een geweldige beleving wordt, koop je eenvoudig en snel online tickets via de ticketshop. Met deze online tickets sta je niet in de wachtrij bij de kassa, heb je toegang tot het hele dierenpark en kun je tevens de panda’s bewonderen. Natuurlijk is het ook mogelijk om tickets aan de kassa te kopen. Graag tot snel in Ouwehands Dierenpark!

Begrepen, toon deze melding niet meer