Afrikaanse olifant

Project Bescherming van leefgebied en tegengaan van stroperij
Diersoort Afrikaanse olifant (Loxodonta africana)
IUCN status Kwetsbaar
Land/Regio Kenia en Tanzania
Project partner Big Life Foundation (BLF) 

 

Omschrijving van het project

Olifanten in Afrika hebben het moeilijk. De aantallen wilde olifanten gaan achteruit als gevolg van stroperij en conflicten met de lokale bevolking. De olifanten worden gedood voor hun slagtanden, of omdat zij de gewassen van boeren betreden. Daarnaast staat ook het leefgebied van de olifanten onder druk, doordat er mensen zijn die illegaal gebruik maken van beschermd gebied, door bijvoorbeeld water af te nemen of bomen te kappen.

Om de wilde Afrikaanse olifanten te helpen, zorgt onze project parnter Big Life Foundation (BLF) ervoor dat de olifanten en hun leefgebied worden beschermd van stroperij en verwoesting. Met een team van rangers beschermen zij een groot natuurgebied in Kenia en Tanzania waar veel olifanten leven. Door het harde werk van de BLF zijn er in 2019 geen olifanten gestroopt in hun gebied, een prachtig resultaat.

Daarnaast investeert de BLF ook in het onderhouden van goede relaties met de lokale bevolking. Om te voorkomen dat lokale boeren conflicten krijgen met olifanten, bouwt de BLF speciale hekken rondom de landbouwgrond, zodat olifanten de gewassen niet meer kunnen betreden. Het aantal mens-dier conflicten is hierdoor sterk afgenomen, en daarmee ook sterftegevallen. Om de relatie met de lokale bevolking nog meer te versterken, investeert de BLF ook in educatie, gezondheidszorg en andere bijstand aan de gemeenschap. Op deze manier wordt er een gemeenschappelijk voordeel van conservatie gecreëerd, zowel voor de natuur als voor de mens.

Project partner

De projectpartner van Ouwehand Zoo Foundation (OZF) is Big Life Foundation.

Wat doet Ouwehands Dierenpark/Ouwehand Zoo Foundation (OZF)?

Door middel van een jaarlijkse financiële bijdrage helpt OZF de Big Life Foundation in het beschermen van wilde Afrikaanse olifanten, het beschermen van hun leefgebied, het bemiddelen van conflicten tussen lokale bevolking en olifanten, en het steunen van de lokale bevolking.

Jouw bijdrage helpt!

Je kunt zelf ook een bijdrage leveren door een geldbedrag te doneren via de donatiemodule op deze pagina.