Humboldt pinguïn

Project Monitoren van menselijke activiteiten en dierlijke populaties tijdens guano oogsten
Diersoort Humboldt pinguïn (Spheniscus humboldti)
IUCN status Kwetsbaar
Land/Regio Peru
Project partner Sphenisco
 

 

Omschrijving van het project

De Humboldt pinguïn komt voor aan de westkust van Zuid-Amerika, met name in Peru en Chili. In het kustgebied Punta San Juan in Peru leeft één van de grootste populaties Humboldt pinguïns. Hier leven ook zogenaamde ‘guano vogels’, dit zijn vogelsoorten die door hun uitwerpselen ‘guano’ vormen. Guano is dus eigenlijk een ophoping van vogelpoep aan het kustgebied. De guano is erg vruchtbaar, en wordt al historisch lang geoogst om als mest te gebruiken. Echter gebruikt de Humboldt pinguïn de guano ook om in te broeden. Om ervoor te zorgen dat de Humboldt pinguïn populatie niet gestoord wordt tijdens het oogsten van guano door mensen, zet het Punta San Juan Program (PSJP) zich in om de populatie te monitoren en de werkers te begeleiden. Op deze manier wordt in de gaten gehouden of de pinguïns (en andere diersoorten in het gebied) geen last hebben van de menselijke activiteit. Al jarenlang wordt onder begeleiding van de PSJP op een natuurvriendelijke manier de guano geoogst, een mooi voorbeeld hoe mensen en dieren naast elkaar kunnen leven.

Project partner           

De projectpartner van Ouwehand Zoo Foundation (OZF) is Sphenisco. Deze organisatie steunt verschillende projecten die zich inzetten voor het behoud van de Humboldt pinguïn. Een voorbeeld hiervan is het hierboven beschreven PSJP. Zij zijn  al meer dan veertig jaar actief in het Punta San Juan gebied in Peru, en zetten zich in om doorlopend onderzoek te doen naar de diersoorten in dit gebied. Het team richt zich op onderzoek, monitoren en educatie. Het jarenlange werk heeft ervoor gezorgd dat er nu al veel historische informatie bekend is over de dieren uit dit gebied, waaronder de Humboldt pinguïn. Met deze informatie kan er gepaste conservatieactie ingezet worden.

PSJP is maar één voorbeeld van de projecten die gesteund worden door Sphenisco. Een ander voorbeeld is de samenwerking met lokale universiteiten en musea om educatie te ontwikkelen voor scholen. Verder staan onderzoeksprojecten op de planning die de verschillende Humboldt pinguïn populaties in kaart gaan brengen en het foerageergedrag bestuderen.

Wat doet Ouwehands Dierenpark/Ouwehand Zoo Foundation (OZF)?

I.v.m. de corona-maatregelen liggen veel projecten op het moment stil, wanneer dit weer wordt opgepakt zal OZF financiële steun verlenen aan Sphenisco. 

Jouw bijdrage helpt!

Je kunt zelf ook een bijdrage leveren door een geldbedrag te doneren via de donatiemodule op deze pagina.