IJsbeer

Project Onderzoek naar nest-gedrag en de gevolgen van menselijke verstoring
Diersoort IJsbeer (Ursus maritimus)
IUCN status Kwetsbaar. Risico om status ‘bedreigd’  te krijgen.
Land/Regio Noorwegen, Svalbard
Project partner Polar Bears International (PBI)

 

 

Omschrijving van het project

Ouwehand Zoo Foundation (OZF) ondersteunt Polar Bears International met het onderzoek 'Polar Bear Den Emergence Monitoring'. Polar Bears International onderzoekt het gedrag van ijsbeer-moeders vlak voordat ze het sneeuwhol ingaan en vlak nadat ze met hun jongen naar buiten komen. Een drachtige ijsbeer graaft in de herfst namelijk een hol in de sneeuw. In dit kraamhol worden midden in de winter haar jongen geboren. Als de jongen groot genoeg zijn, neemt moeder-ijsbeer ze voor het eerst mee naar buiten. Wetenschappers vrezen dat ijsbeer-moeders worden gestoord door menselijke activiteiten die in intensiteit toenemen doordat de Noordpool steeds toegankelijker wordt. Daarom wordt er met speciale camera’s gekeken of de ijsberen last hebben van menselijke activiteiten. Daarnaast staat het voortbestaan van de ijsbeer onder druk door het smelten van de ijskap op de Noordpool als gevolg van klimaatverandering. Jagen op robben wordt daardoor steeds moeilijker. Voor ijsbeermoeders is het erg belangrijk dat zij genoeg eten en in een gezonde staat zijn om hun jongen groot te brengen. Het onderzoek van de PBI bekijkt daarom ook via de camerabeelden in welke fysieke conditie de moeder en jongen zijn als zij het hol uitkomen.

Project partner

De project partner van OZF is Polar Bears International (PBI).

Wat doet Ouwehands Dierenpark/Ouwehand Zoo Foundation (OZF)?

Ouwehands Dierenpark is een Arctic Ambassador Centre en steunt vanuit OZF onderzoek naar ijsbeergedrag in en om kraamholen in Svalbard, Noorwegen. Al sinds 2015 geeft OZF jaarlijst financiële steun aan het onderzoek van BPI, genaamd ‘Svalbard Polar Bear Den Emergence Monitoring Project’. Daarnaast heeft Ouwehands Dierenpark de campagne ‘Pole to Pole’ geïnitieerd en geleid van 2013 tot 2015.

Jouw bijdrage helpt!

Zelf kun je een bijdrage leveren door te werken aan duurzaam gedrag door bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact te trekken wanneer je elektrische apparaten niet gebruikt: Pull the Plug (bespaar energie). Daarnaast kun je een bijdrage leveren door een geldbedrag te doneren via de donatiemodule op deze pagina.

Wat gebeurt er concreet met jouw bijdrage?

Met behulp van jouw bijdrage kan Polar Bears International het benodigde netwerk, streaming tijd en de opslag van videobeelden van camera's betalen waarmee moeders en jongen worden gemonitord.

 

Foto's:  © BJ Kirschhoffer/polarbearsinternational.org.