Kleine plompe lori

Project Tegengaan van illegale dierenhandel en educatie 
Diersoort Kleine plompe lori (Nycticebus coucang)
IUCN status Bedreigd
Land/Regio Sumatra
Project partner The Kukang Rescue Program

 

Omschrijving van het project

Kukang is de Indonesische naam voor de kleine plompe lori, een primatensoort die ’s nachts actief is. Door zijn grote ogen en pluizige vacht ziet hij er erg schattig uit. Helaas zorgt dit ervoor dat er een grote markt is voor de illegale verhandeling van deze soort als huisdier. De halfapen worden hiervoor uit hun natuurlijke leefgebied gevangen en verkocht. Dat deze bedreiging zo’n grote invloed heeft, komt doordat de autoriteiten van de landen waarin de kleine plompe lori voorkomt niet streng genoeg optreden. Gelukkig werkt onze projectpartner The Kukang Rescue Program al sinds 2014 samen met de autoriteiten van Sumatra om harder op te treden tegen illegale handel van wilde dieren. Daarnaast hebben zij het eerste opvangcentrum gebouwd voor lori’s die gered worden uit de dierenhandel. Hier kunnen ze herstellen om weer terug gezet te worden in het wild. The Kukang Rescue Program zet zich daarnaast ook in om zowel de lokale bevolking als mensen wereldwijd voor te lichten over de kleine plompe lori en waarom zij niet als huisdier gehouden moeten worden. Om de lokale gemeenschap te stimuleren geen dieren meer te vangen worden alternatieve inkomstenbronnen voorgesteld. Zo leidt de stichting voormalig stropers op tot veldassistenten om te helpen bij lori-onderzoek. Boeren krijgen hulp om duurzame koffie te verbouwen en tekenen een contract waarin ze beloven de dieren op hun land te beschermen.

Project partner

De projectpartner van Ouwehand Zoo Foundation (OZF) is de stichting The Kukang Rescue Program. Deze  zet zich al zes jaar in om strenger op te treden tegen illegale huisdierenhandel van de kleine plompe lori en geredde dieren weer vrij te laten in het wild, door middel van samenwerking met autoriteiten en de lokale bevolking.

Wat doet Ouwehands Dierenpark/Ouwehand Zoo Foundation (OZF)?

OZF steunt The Kukang Rescue Program met financiële bijdragen. Met behulp van onze steun kunnen zij meer kleine plompe lori’s redden en hun samenwerking met de lokale bevolking versterken.

Jouw bijdrage helpt!

Je kunt zelf ook een bijdrage leveren door een geldbedrag te doneren via de donatiemodule op deze pagina.