Westelijke laaglandgorilla

Project Bescherming van de soort en  leefgebied
Diersoort Westelijke laagland Gorilla (Gorilla gorilla gorilla)
IUCN status Ernstig bedreigd. Grote kans op uitsterven.
Land/Regio Congo en Gabon
Project partner Aspinall Foundation
 

 

Omschrijving van het project

De gorilla wordt ernstig bedreigd door stroperij voor ‘bushmeat’, door illegale handel in jonge gorilla’s en door vernietiging van het leefgebied als gevolg van mijnbouw (voor coltan). Met donaties worden vooral lokale medewerkers ondersteund bij de bescherming van de gorilla en het leefgebied, waar anti-stroperij activiteiten een belangrijk onderdeel van zijn. Daarnaast wordt de aanwezigheid van andere diersoorten in kaart gebracht. De gorillagroepen in zowel Congo als Gabon doen het nog steeds erg goed. Directe observaties van individuen zijn schaars, maar met behulp van camerabeelden kunnen de gorilla’s toch goed gevolgd worden. Naast het beschermen van de gorilla’s en hun leefgebied, vinden er ook herintroducties plaats. Het gaat hierbij vaak om jonge gorilla’s die gered zijn uit illegale handel. Zij worden gerehabiliteerd, om weer in het wild te kunnen leven. Bovendien worden ook vanuit fokprogramma’s in dierentuinen dieren uitgezet in het wild.

Naast de geherintroduceerde gorilla's worden er regelmatig andere grote dieren gespot, zoals het nijlpaard, de bosbuffel, het luipaard, diverse meerkatten, de moerasantilope, de bosbok en verschillende duikersoorten. Met behulp van het wildlife-observatieprogramma zijn er zelfs spannende camerabeelden opgenomen van de leeuw die voor het eerst sinds 18 jaar weer in Gabon is gezien. Er zijn ook andere diersoorten door de camera's geregistreerd zoals een bosolifant, chimpansee, serval, luipaard, goudkat, aardvarken en een reuzenschubdier.

Project partner           

De projectpartner van de Ouwehand Zoo Foundation (OZF) is de Aspinall Foundation, een stichting opgericht door de Aspinall familie die zich inzet voor bescherming van soorten, fok en terugplaatsen en bescherming van het leefgebied.

Wat doet Ouwehands Dierenpark/Ouwehand Zoo Foundation (OZF)?

OZF steunt antistroperij-activiteiten, voorlichtings- en educatieprojecten en herintroductie van de gorilla in Congo en Gabon.

Jouw bijdrage helpt!

Gooi oude mobiele telefoons niet weg maar lever ze in bij de receptie van Ouwehands Dierenpark. Het coltan (erts) dat in de mobiele telefoon zit kan worden hergebruikt. Daarnaast kun je een bijdrage leveren door een geldbedrag te doneren via de donatiemodule op deze pagina.

(Foto's: Alice Zambarda, Alessandro Araldi)