IJstraktatie voor ijsberen in Ouwehands Dierenpark

Nieuws Verrijking IJsbeer Fokprogramma

In het kader van Wereld Dierendag zijn de ijsberen op dinsdag 3 oktober alvast getrakteerd op maar liefst 12 kubieke meter ijs. Het ijs is gedoneerd door ijsbaan Triavium uit Nijmegen.  De grote hoeveelheid ijs is 's ochtends van de schaatsbaan geschraapt en vervolgens in de vorm van een berg aan de ijsberen aangeboden.    Naast dat het ijs voor een klim- en klauterspektakel  zorgde, was het een heerlijke verkoelende  traktatie voor de dieren.

Het aanbieden van het ijs is een vorm van verrijking. Ouwehands Dierenpark probeert het natuurlijk gedrag van dieren te stimuleren door onder andere variatie aan te brengen in hun verblijf, in dit geval een berg ijs.

Europees fokprogramma

Ouwehands Dierenpark is succesvol in het fokken van deze bedreigde diersoort. De ijsbeer is met name op de lijst van bedreigde diersoorten gekomen vanwege de gevolgen van de klimaatverandering. Het fokprogramma is zeer belangrijk voor het in stand houden van deze bedreigde diersoort.

Bedreiging

Op de polen slaat de klimaatverandering genadeloos toe. De aarde warmt op door het broeikaseffect en het zee-ijs smelt in razend tempo. Dit heeft effect op het leefgebied van verschillende pooldieren, waaronder dat van de ijsbeer. De ijsschotsen waarvan ijsberen jagen worden kleiner en komen steeds verder uit elkaar te liggen. Er zit voor de beren niets anders op dan lange afstanden te zwemmen om aan voedsel te komen. Hierdoor verdrinken steeds meer ijsberen.