Nieuwe ijsbeerman ontmoet voor het eerst ijsbeervrouw in Ouwehand

Nieuws IJsbeer Fokprogramma

Vandaag heeft de nieuwe ijsbeer-fokman voor het eerst kennisgemaakt met één van de ijsbeervrouwen. De eerste kennismaking is goed verlopen. De ijsberen zijn enkele uren samen geweest en hebben aan elkaar kunnen snuffelen. Afhankelijk van het gedrag van de dieren probeert de afdeling Dierverzorging de komende dagen de tijd dat ze bij elkaar zijn uit te breiden. Hopelijk 'klikt' het tussen deze twee beren, zodat de ijsbeervrouw Ouwehands Dierenpark in de komende winter verrast met jongen.

Fokman

De fokman is vorig jaar in november in het dierenpark gearriveerd. Hij heeft de afgelopen maanden in alle rust aan zijn onderkomen kunnen wennen en heeft achter de schermen ook al aan de andere ijsberen gesnuffeld. In het kader van het fokprogramma verblijft hij tijdelijk in Ouwehands Dierenpark. Na de paartijd zal hij in september vertrekken naar Tiergarten Nürnberg waar hij hopelijk opnieuw voor nageslacht zal gaan zorgen.

Europees fokprogramma

Het fokprogramma is cruciaal voor het in stand houden van deze bedreigde diersoort. De ijsbeer is met name vanwege de gevolgen van de klimaatverandering op de lijst van bedreigde diersoorten gekomen. Ouwehands Dierenpark is succesvol in het fokken van deze bedreigde diersoort. De vorige fokman is in 2014 verhuisd naar Yorkshire Wildlife Park in Engeland. Deze ijsbeer heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het Europese fokprogramma. Hij bracht maar liefst 15 nakomelingen voort (inclusief de huidige tweeling).

Bedreiging

Op de polen slaat de klimaatverandering genadeloos toe. De aarde warmt op door het broeikaseffect en het zee-ijs smelt in razend tempo. Dit heeft effect op het leefgebied van verschillende pooldieren, waaronder dat van de ijsbeer. De ijsschotsen waarvan ijsberen jagen worden kleiner en komen steeds verder uit elkaar te liggen. Er zit voor de beren niets anders op dan lange afstanden te zwemmen om aan voedsel te komen. Hierdoor verdrinken steeds meer ijsberen.