Ouwehands Dierenpark vraagt jouw aandacht op haar 90ste verjaardag

Evenement

Ouwehands Dierenpark in Rhenen bestaat vandaag 90 jaar. Het dierenpark vraagt aan iedereen maar een ding voor haar verjaardag, namelijk om even stil te staan bij de natuur. En dat op een wel heel bijzondere manier…

Afbrokkelende zebrapaden

Vanochtend vroeg vielen voetgangers in Utrecht, Den Bosch, Wageningen, Veenendaal en Rhenen wel heel bijzondere zebrapaden op. Voordat men zomaar oversteekt vraagt Ouwehands Dierenpark hen even stil te staan bij het steeds kleiner wordende leefgebied van de ijsbeer. Het dierenpark doet deze actie op haar 90ste verjaardag en geeft hierbij een duidelijk signaal voor haar belangen en doelen. Het dierenpark zet zich al jaren in voor natuurbehoud en de urgentie om de boodschap uit te dragen wordt alleen maar groter. 

Robin de Lange, directeur Ouwehands Dierenpark over de actie: “De afgelopen jaren zijn we ons als samenleving gelukkig steeds bewuster aan het worden van het belang van de natuur. De dierentuinen hebben van oudsher het doel gehad mensen te verwonderen met de meest bijzondere diersoorten. De laatste jaren is het vooral ons doel om mensen bewust te maken van de schoonheid van de natuur en het belang deze te behouden, dat de mens zich inzet voor soortbehoud en natuurbescherming. Met ons 90-jarig bestaan vinden wij het een mooi moment om deze boodschap duidelijk uit te dragen.”

Van kippenboerderij naar dierenpark

De oprichter van het park, de heer C.W. Ouwehand, begon in 1919 een kippenboerderij op een 10 ha groot terrein op de Grebbeberg. Vele bussen met agrariërs bezochten zijn boerderij en daarbij bleek dat de bezoekers meer interesse toonden in wat exotische dieren als wasbeertjes, pauwen en fazanten dan in de fraaiste kippenrassen. Dat zorgde dan ook al snel voor de gedachte om van de kippenboerderij een dierentuin te maken. In de afgelopen decennia is het terrein uitgebreid tot 22 ha en zijn tal van moderniseringen gerealiseerd. Er is intensief geïnvesteerd in nieuwe projecten. 

Van dierenpark tot natuurbeschermer

Vandaag de dag is Ouwehands Dierenpark een dierenpark met moderne inzichten over milieu en natuureducatie en een park dat een belangrijke functie heeft inzake de in stand houding van bedreigde diersoorten. Aan deze doelen wordt binnen de poorten gewerkt maar ook wereldwijd zet het dierenpark zich in. Sinds 2009 bestaat de stichting Ouwehand Zoo Foundation dat in de afgelopen jaren al ruim 5,5 miljoen heeft gedoneerd aan natuurbeschermingsprojecten. Onder andere voor de ijsbeer maar ook voor vele andere diersoorten. Klik hier voor meer informatie over de Ouwehand Zoo Foundation.