Dag van de ijsbeer

Op 27 februari is het de 'internationale dag van de ijsbeer'.  De ijsbeer én het natuurlijke leefgebied staan op deze dag extra in de spotlights. En dat is hard nodig. 

De ijsbeer wordt namelijk in zijn voortbestaan bedreigd door het smelten van zijn leefgebied, het poolijs, als gevolg van snelle opwarming van de aarde. Er komen steeds meer 'broeikasgassen' in de lucht door bijvoorbeeld het vliegverkeer, autoverkeer, fabrieken, bosbranden en het smelten van permafrost (gebieden die eigenlijk altijd bevroren zijn). Hoe meer van deze gassen er in de lucht zijn, hoe warmer het op de aarde wordt en hoe sneller het poolijs smelt.   Veel ijsberen verdrinken, omdat zij te ver moeten zwemmen van de ene ijsschots naar de andere als zij op zoek zijn naar voedsel.

Help jij mee de ijsbeer te beschermen?
Iedereen kan een steentje bijdragen om de uitstoot van deze gassen te verminderen en daarmee de ijsbeer te helpen!  

Dit kan jij doen om te helpen:

  • Korter en/of kouder douchen. Hiermee bespaar je energie.  Wist je dat  warm water ruim 50 keer zoveel   impact heeft op het milieu als koud water?
  • Lampen en elektronische apparaten uit doen in ruimtes waar je niet hoeft te zijn. Ook hiermee bespaar je energie. 
  • Trek een warme trui aan i.p.v. dat je  de verwarming hoger zet.  Zo verbruik je minder gas, stoot je minder CO2 uit én het scheelt in de portemonnee.
  • Minder vliegen. Een vliegtuig verbrandt enorm veel kerosine en verzoorzaakt  daarmee veel CO2 uitstoot. Op vakantie gaan met bijvoorbeeld de trein, een bus of de fiets is beter voor het milieu.
  • Minder vlees eten. Voedsel is verantwoordelijk voor  20 tot 35 procent  van de uitstoot van alle broeikasgassem. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel.  Door een aantal keer per week geen vlees te eten, kun je al een verschil maken.
  • Spoor je vrienden, familie, de school waar je op zit of het bedrijf waar je werkt aan om ook mee te doen. Natuurlijk  helpen alle kleine beetjes, maar samen kunnen we echt een verschil maken!

Ouwehands Dierenpark steunt de ijsbeer
Maar ook binnen Ouwehands Dierenpark zetten we ons in voor de ijsbeer. Zo werken wij in het park aan duurzaamheid: in onze horeca vind je steeds meer vega opties, onze koffie wordt CO2 neutraal gebrand en binnenkort kun je ook je kleine PET-flessen inleveren! Daarnaast zijn er binnen het park ook verschillende initiatieven gaande: 

  1. Deelname aan het  internationale fokprogramma
  2. Onderzoek in Ouwehands Dierenpark
  3. Onderzoek in Noorwegen

1. Voortplantingsprogramma
In Ouwehands Dierenpark leven nu vier ijsberen.  Ze maken  deel uit van het  internationale voortplantingsprogramma.    Het doel van dit voortplantingsprogramma is het in stand houden van een genetisch en demografisch gezonde populatie ijsberen in dierentuinen. Een ander, hoger  doel is het terugplaatsen van  dieren in de natuur. Helaas is er wat dit betreft voor de ijsbeer (en veel andere diersoorten) nog een lange weg te gaan. Zolang dieren in hun natuurlijke leefgebied worden bedreigd, door bijvoorbeeld stroperij of vernietiging van hun leefgebied, is een goede herintroductie niet verantwoord.  Dit geldt ook voor de ijsbeer. 

IJsbeer met jongen Ouwehands Dierenpark

2. Onderzoek in de dierentuin
In overleg met de coördinator van het fokprogramma worden er regelmatig jonge ijsberen  in Ouwehands Dierenpark geboren. Door camera's te plaatsen in het kraamhol waarin de moeder zich terugtrekt, kunnen dierverzorgers het gedrag van de moeder en jongen nauwlettend in de gaten houden en hiervan leren. Analyse van deze beelden heeft recent  inzicht gegeven in het gedrag en de ontwikkeling van ijsbeerjongen in de eerste twee maanden van hun leven.  Dit is iets wat bijna onmogelijk te observeren is in het wild!

IJsberen in kraamhol

3. Onderzoek in Noorwegen
Ouwehands Dierenpark steunt via de stichting Ouwehand Zoo Foundation (OZF)  onderzoek naar ijsbeergedrag in en om kraamholen in Noorwegen. Er wordt met speciale camera’s gekeken of de ijsberen last hebben van menselijke activiteiten, zoals visserij en vervuiling. Wetenschappers vrezen dat ijsbeermoeders worden gestoord door deze activiteiten en dat er daardoor minder jongen grootgebracht worden.   Een ijsbeer behoort namelijk tot de groep diersoorten die over een bijzondere kwaliteit van uitgestelde innesteling beschikt. Als een moeder haar omgeving niet als veilig beschouwt kan zij ervoor kiezen de bevruchte eicel te absorberen en dan volgt er dus geen dracht en worden er geen nieuwe ijsberen geboren.   Lees meer over dit onderzoek. 

IJsberen onderzoek Noorwegen

Steun ons
Laten we er samen alles aan doen om deze bijzondere diersoort te beschermen en in stand te houden! Dat kan door de bovenstaande tips of door een donatie te doen aan OZF voor het onderzoekstraject in Noorwegen .

Ook met jouw bezoek aan Ouwehands Dierenpark draag je direct bij aan de mogelijkheden voor onderzoek en  onze bijdrage aan  het voortplantingsprogramma.   Bedankt!