Paartijd bij de reuzenpanda’s

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk doel van Ouwehands Dierenpark. Sommige onderzoeken zijn erop gericht de dieren in het park zo gezond mogelijk te houden. Andere onderzoeken geven ons kennis waarmee we kunnen bijdragen aan het behoud van diersoorten in het wild.  

Reuzenpanda’s zijn solitaire en territoriale dieren. Dat betekent dat ze alleen leven en agressief kunnen reageren naar andere panda’s in hun leefgebied. De panda’s in Ouwehands Dierenpark hebben dan ook allebei hun eigen verblijf en leven gescheiden van elkaar.  De paartijd is de enige tijd van het jaar wanneer panda’s bij elkaar in de buurt willen komen, maar omdat het risico bestaat dat ze agressief naar elkaar kunnen reageren is het belangrijk om ze aan elkaar te laten wennen. In de binnenverblijven is een sluis waar de panda’s elkaar kunnen zien en ruiken, maar waar ze nog wel van elkaar gescheiden zijn. Hier kunnen we hun gedrag en interacties bestuderen om te zien wanneer ze klaar zijn om te paren.  

2. Onderzoek naar   moeder-jonggedrag
Na de paring van de twee reuzenpanda’s in januari 2020 werd het vrouwtje goed in de gaten gehouden. Vanaf het moment dat ze tekenen vertoonde van dracht observeerden we haar via beelden van camera’s in het kraamhol. Belangrijke tekenen van dracht zijn: graven en het kraamhol ‘verbouwen’, likken aan de poten, vulva en tepels, en meer en meer tijd spenderen in het kraamhol. Dit gedrag nam steeds meer toe tot 1 mei 2020, toen een vrouwelijk pandajong werd geboren.

Vanaf dat moment is het tijdsbudget van moeder én jong in kaart gebracht. Zo konden we de ontwikkeling van de jonge panda volgen maar ook zien hoe de moeder met haar omging. De eerste weken was het jong een kleine, kale, hulpeloze panda die voornamelijk sliep, dronk en schreeuwde. Na een week of zes begon zij met rollen en kruipen. Toen zij vier maanden oud was kon zij goed lopen en stoeide zij veel met haar moeder. Dit speelgedrag is belangrijk om sterker te worden en te leren vallen. In november, toen het jong ruim zes maanden oud was mocht het naar buiten met haar moeder. In het buitenverblijf had zij alle kans om haar klimvaardigheden te ontwikkelen, elke boom testte zij uit. Rond deze tijd begon zij ook steeds meer interesse te vertonen in bamboe.

Bijdragen aan dit onderzoek?
Met jouw bezoek aan Ouwehands Dierenpark draag je direct bij aan de mogelijkheden voor onderzoek bij de diersoorten. Wil je zelf ook nog een donatie doen? Dan mag dat natuurlijk altijd via deze   
donatiepagina.