Berenbosbeer Wolke overleden

Nieuws Beer

Nadat afgelopen najaar haar tweelingzus Tory al is overleden, is ook berin Wolke nu aan dezelfde gevolgen overleden. In augustus vorig jaar zijn ze beide door de CT-scan geweest, uit voorzorg gezien hun respectabele leeftijd van 27 jaar. Toen was zichtbaar dat beide beren  spondylose (een vorm van artrose) hadden. Waarbij het bij Tory het al in het najaar dramatisch verslechterde, kon Wolke nog goed mee. Nadat Wolke echter niet van haar stijfheid na winterrust afkwam en vervolgens ook dezelfde verlammingsverschijnselen begon te vertonen, wisten we eigenlijk al dat het geen goed nieuws was. Vandaag is dat door de CT-scan bevestigd dat de spondylose in haar borst en lendenen zwaar verergerd is, samen met een ernstige artrose in haar elleboog en schouder wat zeer pijnlijk is en hebben we haar verder lijden moeten besparen.

Spondylose is een chronische aandoening van de wervelkolom waarbij de wervels en de tussenwervelschijven aangetast raken. Deze slijtage leidt uiteindelijk tot de vorming van botwoekeringen tussen de ruggenwervels en kan stijfheid en veel pijn veroorzaken. Deze aandoening die regelmatig voorkomt bij oudere beren, is onomkeerbaar.

Eén van de drie
De drieling Axel, Wolke en Tory werd begin 1993 geboren in een Duits dierenpark. Helaas was de geboorte van de bruine berendrieling niet echt gewenst en konden de drie jonge beertjes wegens plaatsgebrek niet in het dierenpark blijven. Ze werden uiteindelijk aan een rondreizend circus meegegeven waar de drieling in erbarmelijke omstandigheden terechtkwam. Weggestopt in een muffe, donkere circuswagen in een veel te kleine kooi, kon de berendrieling zich amper bewegen. Alleen tijdens de circusvoorstellingen mocht het drietal even hun kooi verlaten om de aangeleerde kunstjes aan het publiek te vertonen. Een Duitse dierenbeschermer trok zich het lot van de drie erg aan en uiteindelijk werd contact gelegd met Het Berenbos. In sterk vermagerde toestand kwamen ze hier op 21 november 1994 aan. Sindsdien kon de berendrieling zich uitleven in het twee hectare grote bos, waar ze hun ellendige verleden voorgoed achter zich hebben gelaten. Na een aantal mooie, zorgeloze jaren in Het Berenbos overleed broer Axel in maart 2002 onverwacht. De beide zusjes Wolke en Tory moesten het sinds die tijd zonder hun broertje Axel stellen, maar waren een bekend en door de andere beren soms gevreesd duo in Het Berenbos.

We zijn verdrietig, maar tegelijkertijd blij dat ook Wolke samen met haar tweelingzus zo lang van haar bere-leven in Het Berenbos heeft mogen genieten. We gaan het dynamische duo missen.

Bears in Mind en Het Berenbos
Bears in Mind is de initiator van Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. In Het Berenbos krijgen bruine beren, die vroeger mishandeld zijn of moesten optreden in circussen of theaters, weer een onbezorgd leven. Wereldwijd steunt Bears in Mind projecten om beren in het wild te beschermen en beren in nood te helpen.