De monniksgier; de Ugly Betty onder de vogels

Als je aan een monniksgier denkt, dan denk je vast aan een vieze vogel met een kalige kop, een log groot lichaam, scherpe snavel en grote klauwen. Een vogel die je vaak pas ziet als je in de buurt bent van een stinkend en rottend kadaver. Oftewel, niet de populairste jongen uit de klas.   

Maar achter deze minder fotogenieke vogels gaat een heel mooi karakter schuil. Deze monniksgieren zijn de schoonmakers van de natuur.  Zij zorgen ervoor dat de natuur netjes en schoon blijft en wij niet in contact komen met kadavers die ziekteverwekkers voor de mens kunnen bevatten.   

Vooral in Spanje en Frankrijk kun je de monniksgier hoog in de lucht waarnemen, want met zijn spanwijdte van ongeveer 3 meter is de monniksgier de grootste in Europa voorkomende roofvogel. De monniksgier komt in kleinere aantallen in andere delen van Europa en Azië voor. Op grote hoogte vliegt hij al cirkelend rond, op zoek naar een kadaver op de grond. Het bijzondere aan deze vogel is dat hij een zeer scherp zicht en reukvermogen heeft, zodat hij in staat is om op grote hoogte, grote gebieden te scannen op zoek naar kadavers. Als hij een dood dier heeft gevonden gaat hij naar de grond en begint zijn feestmaal. Hij ‘ruimt’ het kadaver netjes op en houdt op deze manier de natuurschoon. Een win-win situatie voor mens en dier. Daarom is een monniksgier een erg belangrijk dier. Helaas is de soort bedreigd met uitsterven doordat kadavers besmet zijn met landbouwgif dat voor de monniksgier dodelijk is. Hierdoor neemt het aantal gieren drastisch af. 

Kieskeurige vogels                                                                                                                                                 
Het aantal vogels stijgt niet zo snel, omdat de monniksgier heel kieskeurig is in het kiezen van zijn partner. De interesse in het andere geslacht begint pas op te bloeien vanaf een leeftijd van 4- 5 jaar en een gier kiest niet zomaar de eerste de beste partner! Het moet echt een perfecte match zijn. Het vinden van die ideale partner is een vrij langdurig proces van toenadering tot uiteindelijk elkaars veren verzorgen. Pas dan is het tijd voor voortplanting. Daar komt nog bij dat een monniksgier maar één ei in een jaar legt.  Allemaal niet heel handig in een situatie waarin een soort met uitsterven wordt bedreigd. Snelle groei van een populatie zit er dus niet in.Door goede beschermingsmaatregelen neemt het aantal dieren in Zuid-Europa gelukkig wel steeds meer toe.

De dating-volière 
Ouwehands Dierenpark wil bijdragen aan het voortbestaan van de monniksgier. Dat doen we door te helpen bij het vinden van een juiste partner om zo voortplanting en soortbehoud te stimuleren. Daarom is er een speciale dating-volière waarin jonge gieren leven. Deze vogels zijn hier ‘met een missie’. Jonge gieren komen naar onze dating volière om een partner te vinden. Dit kan soms wel jaren duren. Het kiezen van een partner gebeurt vermoedelijk op basis van geur, die iets zou kunnen zeggen over het immuunsysteem van de mogelijke partner. Of dit ook daadwerkelijk zo is, wordt momenteel onderzocht. Je kunt een eerste vermoeden krijgen dat er een koppel is ontstaan wanneer de dieren vaker en steeds dichter bij elkaar gaan zitten. Als ze elkaars veren gaan verzorgen weet je zeker dat het raak is en dat er een nieuw koppel is ontstaan. Dan is de 1e fase van de missie geslaagd en zal het koppel naar een ander dierenpark gaan waar het de ruimte krijgt om hun eigen nest te maken. Na een jaar zal er hopelijk voor het eerst een ei gelegd worden. Het jong dat daar uitkomt, wordt uitgezet in de natuur in Zuid-Europa. Op deze manier kan de populatie in het wild groeien.
Wij hopen dat volgend voorjaar het eerste koppel in de dating volière in Ouwehands Dierenpark zal worden gevormd.

Internationale gierendag op zaterdag 7 september
Wil je meer leren over de monniks- en andere gieren, kom dan op zaterdag 7 september naar Ouwehands Dierenpark. Dan is het internationale dag van de gier en besteden we extra aandacht aan de gieren. Je bent van harte welkom in Gorilla Adventure om meer te weten te komen over de grootste roofvogel in Europa.
Je kunt leerzame puzzels maken, leren om een gier te tekenen en je geheugen testen met een groot memory spel. Je kunt ook een gierenspeurtocht doen en antwoord krijgen op al je vragen.
Het programma is van 11.00 tot 17.00 uur. Kom jij ook?

Steun dit project middels een donatie
Wil je ons helpen meer monniksgieren naar Ouwehands Dierenpark te halen, zodat er meer monniksgieren geholpen kunnen worden bij het vinden van een partner, dan kan middels een donatie 
https://www.ouwehand.nl/nl/natuurbescherming/ouwehands-zoo-foundation/monniksgier-1