Afrikaanse olifant Bumi viert eerste verjaardag

Nieuws Olifant

Vandaag, op dinsdag 16 augustus 2022, viert het Afrikaanse olifantenjong Bumi zijn eerste verjaardag. In Ouwehands Dierenpark ontving hij daarom een hele bijzondere verjaardag traktatie.

Om 13.30 uur was het tijd voor een verjaardag snack voor de Afrikaanse olifanten. In het buitenverblijf staat een taart, opgebouwd uit oude banden, met daarin heel veel lekkers in de vorm van fruit en groenten. Er zaten zelfs kaarsjes op, gemaakt van wortel, en een ‘1’ van brood.  Heel veel bezoekers van Ouwehands Dierenpark keken toe hoe de jonge olifant Bumi samen met moeder Duna  van zijn traktatie genoot.

Taart als verrijking
De dieren in Ouwehands Dierenpark krijgen regelmatig objecten in hun verblijven geplaatst met het doel om te verrijken. Door middel van verrijking wordt het natuurlijk gedrag van dieren gestimuleerd. Verrijking kan worden toegepast door bijvoorbeeld voeding op een andere manier aan te bieden of een verandering in hun leefomgeving aan te brengen.

De jonge olifant kwam vorig jaar na 22 maanden in de buik van moeder Duna ter wereld en woog ongeveer 100 kg.  Nu, een jaar later is hij bijna drie keer zo zwaar als toen hij geboren werd.  Bumi oogt kerngezond en speelt veel! Dit doet hij het liefst met ballen en banden. Een perfect verjaardagscadeau.

Bekijk de video!


Succes in het voortplantingsprogramma
In mei 2019 kwam olifantenbul Tusker vanuit een dierentuin in Duitsland naar Rhenen om voor nageslacht te zorgen. Na een periode van aftasten kon hij het goed vinden met olifant Duna, met als resultaat een succesvolle paring in november 2019 en de geboorte van Bumi op 16 augustus 2021. De komst van Tusker was onderdeel van het internationaal voortplantingsprogramma met als doel het genetisch gezond houden van deze groep bedreigde diersoort in dierentuinen.

De natuur roept!
Deze Afrikaanse olifanten in Ouwehands Dierenpark zijn ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten. Gasten ervaren, en leren over, hoe groots en fascinerend deze dieren zijn en dit draagt bij aan het bewustzijn over de kwetsbaarheid van de dieren. Olifanten in Afrika hebben het moeilijk. De aantallen wilde olifanten gaan achteruit, omdat de olifanten worden gedood voor hun slagtanden voor de illegale handel in ivoor, of omdat zij de gewassen van de lokale bevolking vertrappen, een zogenaamd mens-dier-conflict.

Om de wilde Afrikaanse olifanten te helpen, werkt Ouwehand Zoo Foundation samen met Big Life Foundation (BLF) die ervoor zorgt dat de olifanten en hun leefgebied worden beschermd tegen stroperij en verwoesting