Nevelpanter-drieling voor het eerst naar buiten

Nieuws Nevelpanter

Het gaat goed met de drie nevelpanters die op 28 februari zijn geboren in Ouwehands Dierenpark.  Vandaag mochten ze voor het eerst naar buiten om hun buitenverblijf te verkennen!    De jonge nevelpanters hebben inmiddels namen gekregen van hun dierverzorgers. Het mannetje heet Badai, dit betekend storm. De vrouwtjes heten Angin (wolken) en Kilat (bliksem). 

Nevelpanters in Ouwehands Dierenpark 
Op 21 maart is er een tweede nestje nevelpanters geboren. Deze twee jongen en moeder maken het ook goed en verblijven nog achter de schermen. In Ouwehands Dierenpark verblijven nu twee volwassen vrouwen, één volwassen man en vijf jongen. De twee vrouwen zijn in 2015 in een Engelse dierentuin geboren en in datzelfde jaar naar Ouwehands Dierenpark verhuisd. In 2017 hebben zij gezelschap gekregen van het mannetje. De eerste paringen zijn in november en december 2018 waargenomen. 

Bedreigd
Ouwehands Dierenpark doet mee aan het EEP-fokprogramma en levert met deze geboorte een mooie bijdrage aan de instandhouding van deze bedreigde diersoort. De nevelpanter staat op de IUCN Rode Lijst in de categorie ‘kwetsbaar’. Menigeen is van mening dat opname in de categorie ‘bedreigd’ beter zou zijn. De nevelpanter komt voor in de bossen van Zuidoost-Azië, maar hij wordt ook wel in graslanden en zelfs de Himalaya gezien. Het aantal dieren is de afgelopen twintig jaar met zo’n 30% afgenomen als gevolg van verlies van leefgebied door ontbossing, maar vooral ook commerciële stroperij. Vacht, vlees en botten worden verhandeld en brengen flink geld op.