Nevelpanter jongen op avontuur in het buitenverblijf!

Nieuws Nevelpanter

Vandaag is een grote dag voor de 4 maanden oude nevelpantertweeling. Na een aantal maanden veilig in de nestbox en het binnenverblijf met hun moeder, mochten ze nu eindelijk het buitenverblijf ontdekken. Ze voelden het gras onder hun pootjes én maakten kennis met allerlei nieuw klimmateriaal. Van rotsen tot bomen: alles inspecteerden de twee grondig.

De twee nevelpantervrouwtjes werden op 10 maart 2023 geboren in Ouwehands Dierenpark. Ze ontwikkelden hun klimvaardigheden in het binnenverblijf. Na alle nodige vaccinaties, mochten ze nu ook naar buiten. Voorzichtig zette de tweeling hun eerste stappen in het buitenverblijf. Ze onderzochten alles in eerste instantie wat aarzelend maar al snel verkenden de jongen, aan de zijde van hun moeder, het hele verblijf. Het tweetal kan vanaf nu hun klimvaardigheden in het buitenverblijf verder ontwikkelen. De jonge dieren zijn perfect gecamoufleerd, dus neem de tijd om goed te zoeken!

Kwetsbare soort
Ouwehands Dierenpark maakt deel uit van het Europese managementprogramma (EEP) voor de nevelpanter. De nevelpanter staat op de IUCN Rode Lijst in de categorie ‘kwetsbaar’. De nevelpanter komt voor in de bossen van Zuidoost-Azië, maar hij wordt ook wel in graslanden en zelfs de Himalaya gezien. Het aantal dieren is de afgelopen twintig jaar met zo’n 30% afgenomen als gevolg van verlies van leefgebied door ontbossing, maar vooral ook commerciële stroperij. Vacht, vlees en botten worden verhandeld en brengen flink geld op. De geboorte van deze twee dieren is een mooie bijdrage aan de instandhouding van de soort.

Nevelpanters in Ouwehands Dierenpark
De nevelpanters leven sinds 2015 in Ouwehands Dierenpark. In 2019 kregen twee nevelpantervrouwtjes een nestje. In totaal werden er vijf jongen geboren. Deze jongen zijn verhuisd naar andere dierenparken om hun eigen plekje in het managementprogramma te krijgen. Ook is één van de twee volwassen vrouwtjes naar een ander park gegaan. Op dit moment leven er in Rhenen dus vier nevelpanters: een volwassen mannetje, een volwassen vrouwtje en twee jongen!

Kom de nevelpanters bewonderen!
Nevelpanters zijn solitaire dieren. Dit betekent dat ze alleen leven. Alleen in de paarperiode komen volwassen dieren samen. Daarna zijn ze zelfstandig genoeg om alleen de wereld in te trekken en hun eigen territorium te vinden. In het dierenpark wisselen de nevelpanterman en de nevelpantervrouw met jongen elkaar af in het grote buitenverblijf dat zichtbaar is voor publiek.