De elementen van Pandasia

In Pandasia zijn verschillende traditionele Chinese elementen aangebracht. Deze elementen vind je terug op het dak van het reuzenpandaverblijf, aan de zijgevels en op de daken van beide poorten. Elk element heeft een eigen betekenis.

Dakelementen

Op de hoeken van het dak van Pandasia en op de daken van de poorten vind je verschillende Chinese elementen terug.  De mythische figuren dienen ter versiering en ter bescherming van het pand, maar beelden tevens een verhaal uit. Op onderstaande foto zijn de verschillende dakelementen duidelijk te zien.

De figuren staan in een rij en worden geleid door het beeld van de Chinese King Qimin, die de mythische Phoenix vogel berijdt. Volgens de mythe werd de koning na het verliezen van een gevecht achterna gezeten door de vijand. Op het moment dat hij bij een rivier aankwam waar hij niet verder kon, landde er plots een grote vogel naast hem. De Phoenix vogel nam de koning op de rug en vloog weg. De koning was gered.

Het grote element op de kruising van de dakranden is Chiwen, één van de negen zonen van de Chinese draak volgens Chinese legende. Chiwen houdt ervan om in de verte te kijken, is niet bang voor vuur en kan water sproeien als hevige regen. Chiwen wordt op het gebouw geplaatst om het te beschermen tegen vuur.

Tussen Chiwen en King Qimin bevinden nog een aantal dakelementen. Op de foto van links naar rechts zijn te zien: het zeepaard, de Phoenix vogel, de leeuw en het 'verticale beest'. De wijsheid en loyaliteit van het zeepaard rijkt naar  alle vier de  windrichtingen.  De Phoenixvogel is de 'koning der vogels' in de Chinese legende en bovendien wordt in de oudheid een heilig persoon vaak vergeleken met een Phoenix vogel.  De leeuw staat symbool voor moed en kracht.  Achter de ‘gehurkte’ elementen bevindt zich nog het 'verticale beest', wat een afbeelding van een beestenhoofd voorstelt. De functie van het 'verticale beest' is om te voorkomen dan bovenliggende tegels gaan schuiven en dient zodoende als versteviging van de dakranden.

De verschillende elementen houden Pandasia volgens de Chinese mythologie vrij van gevaarlijke situaties en kwade geesten. De hoeveelheid elementen op een Chinees gebouw bepalen de rangorde. Hoe meer elementen, hoe belangrijker het gebouw.

Ronde elementen

Naast de verschillende elementen op de daken van Pandasia zijn er ook ronde elementen aan de zijgevels bevestigd, waarop een Chinese draak staat afgebeeld. De vroegere keizers van China noemden zichzelf namelijk een ‘draak onder de hemelen met de grootste kracht ter aarde’. De ronde elementen staan voor een symbolische goedkeuring van Pandasia door deze keizers. In totaal zijn er 8 van deze elementen terug te vinden. Het getal 8 is in China tevens een geluksgetal.