Een gorillagroep vol mannen

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk doel van Ouwehands Dierenpark. Sommige onderzoeken zijn erop gericht de dieren in het park zo gezond mogelijk te houden. Andere onderzoeken geven ons kennis waarmee we kunnen bijdragen aan het behoud van diersoorten in het wild.  

De groep gorilla’s die in Ouwehands Dierenpark leeft, is erg bijzonder: de groep bestaat namelijk uit alleen mannen.  Dit biedt een unieke kans om hun gedrag in deze samenstelling te kunnen bestuderen. Het is belangrijk om hun gedrag in de gaten te houden, want de mannen moeten zonder stress en agressie met elkaar kunnen samenleven. We kijken hierbij goed naar welke plekken in het verblijf favoriet zijn bij de gorilla’s. Als bijvoorbeeld twee gorilla’s dezelfde plek het fijnst vinden kunnen we het verblijf zo aanpassen dat we twee dezelfde plekken creëren.

Wie is de baas?
We onderzoeken ook wie er de baas is in de groep, wie vriendelijk met elkaar omgaan en wie juist bij elkaar uit de buurt blijven. Omdat nog niet alle gorilla’s volwassen zijn, zijn we ook benieuwd of deze relaties veranderen als de dieren ouder worden. Wie weet is er binnenkort wel een andere gorilla de baas in de groep.

We komen door onze groep gorilla’s meer te weten over gorillamannen in het algemeen. Gorilla’s zijn bedreigde dieren en leven in haremverband of bachelorgroepen, zoals de groep in Ouwehands Dierenpark. Door alles wat we over de gorillamannen in Ouwehands Dierenpark leren, kunnen we de dieren in het wild ook beter beschermen.

Bijdragen aan dit onderzoek?
Met jouw bezoek aan Ouwehands Dierenpark draag je direct bij aan de mogelijkheden voor onderzoek bij de diersoorten. Wil je zelf ook nog een donatie doen? Dan mag dat natuurlijk altijd via deze   
donatiepagina.