Eerste stappen in het berenbos voor bruine beren Kiriusha en Mila

Nieuws Beer

Bruine beer Mila leefde in een klein verblijf in Bosnië als privébezit. Beer Kiriusha zat 18 jaar opgesloten in een hokje bij een hotel in Oekraïne. Daarvoor leefde ze in een circus waar ze danspasjes leerde. Beide dieren mogen nu eindelijk écht beer zijn in Het Berenbos. Stichting Bears In Mind zorgde ervoor dat beide beren hun slechte omstandigheden achter zich konden laten en naar Rhenen konden komen. 

Circusbeer in een kinderkamp
Beer Kiriusha is 24 jaar en heeft de eerste 6 jaar van haar leven als circusbeer moeten optreden. Daarna is zij aan een hotel met kinderkamp gegeven. Daar woonde ze 18 jaar in een hele kleine kale betonnen kooi met amper bewegingsruimte. Ze kan nu tot rust komen in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.  

Bruine beer als privébezit
Beer  Mila uit Bosnië Herzegovina is zo’n twee jaar geleden door lokale partners van Bears in Mind bij iemand thuis ontdekt. Het in privébezit houden van een beer is ook in Bosnië verboden  en daarom werd de beer  door het  verantwoordelijke  ministerie in beslag genomen.  Waarschijnlijk is zij in het illegale  circuit in privébezit terecht gekomen. Een vaak voorkomend fenomeen; moederberen worden tijdens  of kort na  winterrust doodgeschoten en de jongen geroofd om te verkopen.  Deze beren worden te groot  en gevaarlijk en omdat de situatie vervolgens onhoudbaar wordt,  weggestopt in een kleine kooi. Zo ook deze berin, in een kleine kooi met amper daglicht, bewegingsvrijheid en geen enkele vorm van verrijking. 

Het Berenbos in Rhenen 
Het Berenbos is een samenwerking tussen stichting Bears in Mind en Ouwehands Dierenpark Rhenen. Bears in Mind zet zich in voor het welzijn van beren door mishandelde beren een nieuw beerwaardig bestaan te geven in semi-natuurlijke opvangcentra zoals Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. In Het Berenbos genieten bruine beren, die vroeger mishandeld zijn, van een onbezorgd leven. Op dit moment leven er negen bruine beren in Het Berenbos, elk met een eigen verhaal. Sinds 1993 zijn er al meer dan dertig beren opgevangen in Het Berenbos.  

Stichting Bears in Mind 
Bears in Mind is dé stichting voor beren in Nederland. Door het inzetten van kennis, expertise en financiële middelen beschermt de stichting wilde beren en hun leefgebied en ontfermt zich over het lot van beren in nood in gevangenschap. Er wordt samengewerkt met lokale organisaties aan projecten op het gebied van natuurbescherming, berenwelzijn, educatie en voorlichting. Onder de bescherming van het leefgebied van de beer vallen ook andere diersoorten die hetzelfde leefgebied delen.